018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

SINOS apeluje na poslanike da glasaju za odlaganje privatizacije lokalnih medija (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Sindikat novinara Srbije (SINOS) apeluje na poslanike da glasaju za odlaganje privatizacije lokalnih medija i tako spreče njihovo gašenje, što će se, sve je izvesnije, desiti 1. jula.
SINOS podseća da su, zbog velikog pritiska medijskih udruženja da se privatizacija što pre završi, rokovi za izlazak države iz medija pola godine kraći u odnosu na druge firme.

U startu nerealno postavljeni rokovi, neažurnost nadležnih institucija i nejasnoće u primeni socijalnih programa doveli su do potpune konfuzije. Dodatnu pometnju unela je uredba Vlade Srbije o dodeli besplatnih akcija zaposlenima, budući da gotovo niko neće moći da ih dobije jer je većina građana uzela tzv. Dinkićeve akcije. Veliko je pitanje da li će oni koji imaju pravo na akcije biti spremni da prihvate odgovornost i dugove za firme koje im se nude.
Stiče se utisak da je sve urađeno smišljeno kako bi krajnji cilj bio gašenje medija.
SINOS ukazuje da u zemljama Evropske unije postoje regionalni i lokalni mediji, da u Sloveniji i Hrvatskoj svaka opština ima medij. U Crnoj Gori je u toku donošenje medijskih zakona i niko od njih ne traži da se država povuče iz medija.
Podsećamo da je 2007. godine Komitet ministara Saveta Evrope usvojio preporuke zemljama članicama, među kojima je i Srbija, da treba da postoji pluralizam vlasništva u medijima na svim nivoima, odnosno da postoje komercijalni emiteri ali i javni servisi na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou. Predstavnici Evropske unije u Srbiji više
puta su javno istakli da nikada nisu tražili privatizaciju svih medija, već isključivo transparentnost vlasništva i finansiranja. Ustav Srbije predviđa mogućnost da lokalna samouprava bude osnivač medija, zbog čega su se SINOS i Profesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS) obratili
Ustavnom sudu septembra prošle godine sa inicijativom da se utvrdi ustavnost seta medijskih zakona.