018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Sindikati zaposlenih u komunalnom sektoru najavljuju radikalizaciju aktivnosti (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Predsednici Samostalnog i Ujedninjenih granskih sindikata Nezavisnost zaposlenih u javnim komunalno-stambenim delatnostima Srbije, upoznali su niško članstvo sa svojim aktivnostima. Oni su nedavno zatražili od Vlade da zaposleni u tom sektoru budu izuzeti od odluke o smanjenju zarada, obzirom da se ne finansiraju iz budžeta.
Predsednik sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnsoti Srbije Milan Grujić upozorava da je nepravedno da se mere štednje u javnom sektoru primenjuju i na zaposlene u komunalnoj delatnosti, jer novac zarađuju prodajom proizvoda i pružanjem usluga a ne novcem iz budžeta. Smanjenje zarada, kako ističe,ugroziće ionako težak materijalni i socijalni položaj 70.000 zaposlnih u tom sektoru.
Sindikati su podneli i inicijativu za ocenu ustavnosti propisa kojim se umanjuju zarade u javno-komunalnim preduzećima. Oni tvrde da se naplata nenaplaćenih poreza i doprinosa može povećati smanjenjem budžetskih izdataka za političke stranke, smanjenjem broja nepotrebnih agencija i plata direktora agencija i javnih preduzeća. Iako najavljuju radikalizaciju aktivnosti, ukoliko država ne odgovori na njihove zahteve, tvrde da ipak neće obustavljati rad, jer će utom slučaju, štetu imati korisnici njihovih usluga.