018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Sindikati traže ostavku ministra Saše Radulovića (VIDEO)

Komentari: isključeni

U četvrtak, 23.januara, članstvo Saveza Samostalnih Sindikata i Ujedinjenih Granskih Sindikata Nezavisnost, širom Srbije, organizovaće jednosatnu obustavu rada, kao upozorenje da se više nikada ne sme ponoviti samovolja i jednostrano pisanje najznačajnijih Zakona za radnike. Pored toga, sindikalci traže i ostavku ministra privrede Saše Radulovića, jer je, kako tvrde, favorizujući predlog novog Zakona o radu – zaustavio privredu Srbije.

Nova parola sindikalaca jeste da više nikada nijedan Zakon ne sme otići na Vladu bez njihovog učešća, kao što je bio slučaj sa predlogom novog Zakona o radu koji je, između ostalog, nalagao smanjivanje zarada i doprinosa po osnovu bolovanja, kao i ukidanje kolektivnih ugovora. Da se scenario ne bi ponovio, štrajk upozorenja je neizbežan poručuju iz Samostalnog i Ujedinjenih granskih sindikata.

Dan posle štrajka upozorenja, 24.januara, biće organizovani protest zaposlenih u restrukturiranju kao podsećanje ministru privrede Saši Raduloviću da mora da ode sa te funkcije, jer je zahtevao od javnih preduzeća da dostave broj sinidkalnih organizacija sa pregledom spiska članova po pojedinim Udruženjima.

Sindkalci kažu da Zakon o radu mora biti donet ravnopravnim učešćem poslodavaca, sindikata i drzave, te da žele da ostvaruju dobit, a ne da to čine političari, čiji je prvenstveni zadatak dovođenje investicija i obeybeđeivanje posla. Ukoliko Zahtev o ranopravnom učešću u pregovorima ne bude usvojen, sindikalci najavljuju generalni sšrajk uz blokadu trgova i gradova.

Povezane vesti