018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Sindikati: Đaci neće dobiti knjižice

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Dvoipočasovni protest prosvetnih radnika u Beogradu završen je šetnjom do Vlade Srbije i Ministarstva prosvete, a sindikati su poručili da đaci neće dobiti knjižice na kraju polugodišta.
Čelnici četiri reprezentativna sindikata još jednom su ministru prosvete Srđanu Verbiću predali svoje zaheve.
„Ministar nas nije primio, a sa ostalima nismo hteli da razgovaramo“, rekao je predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije Tomislav Živanović nakon povratka iz zgrade Ministarstva prosvete, a pre toga sindikati su najavili „novi marš na Beograd“ za 26. januar i poručili da đaci neće dobiti knjižice sa zaključenim ocenama na kraju prvog polugođa.
„Nastavnici, članovi četiri reprezentativna sindikata neće zaključiti ocene đacima na kraju prvog polugodišta jer će bojkotovati sednice odeljenjskih veća, na kojima se ocene verifikuju“, rekao je novinarima predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dragan Matijević tokom protesta.
S obzirom na to da se u Vojvodini prvo polugodište završava sutra, Matijević je rekao da ostavlja vojvođanskim kolegama da sami odluče kako će da rade. U ostatku Srbije prvo polugodište traje do 30. decembra.
Sindikati su danas drugi put u ovom polugodištu potpuno obustavili rad na jedan dan, a na protestu su poručili da su odbili vladinu ponudu o jednokratnoj isplati u iznosu od 7.500 dinara.
Protestovalo se i u Čačku, Kravljeu, Kruševcu, renjaninu, Nišu, rečeno je na skupu i istaknuto da su zaposleni u prosveti baš danas dobili prvu umanjenu platu, u proseku 350 evra.
Prosvetari su prošetali do zgrade vlada i Ministarstva prosvete gde su još jednom predali zahteve.
„Ministar nas nije primio, a sa ostalima nismo hteli da razgovaramo“, rekao je predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije Tomislav Živanović nakon povratka iz zgrade Ministarstva prosvete.
Učesnici protesta su, između ostalog, zatražili i smenu posebnog savetnika ministra prosvete Milovana Šuvakova.
Tanjug 22.12.2014 16:06
Foto video Tanjug/O. Toskic