018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Sindikat zaposlenih u PIO fondu već dve nedelje u štrajku (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Sindikat zaposlenih u Republičkom fondu Penziono-invalidskog osiguranja već dve nedelje je u generalnom štrajku. Povod je preporuka Državne revizorske institucije da se plate zaposlenima u ovoj instituciji smanje za 30%. Štrajk se nastavlja sve dok se zarade ne vrate na nivo iz februara ove godine, rekao je predsednik sindikata niške filijale PIO fonda, Ivan Đorđević.

Primenom preporuke Državne revizorske institucije, prosečna plata zaposlenih u Republičkom fondu PIO je manja od proseka plate u Srbiji, a Sindikat smatra da je to nedopustivo s obzirom na kvalifikacionu strukturu radnika, ističe predsednik sindikata, Ivan Đorđević.

Predstavnici sindikata obavili su dva razgovora sa nadležnima iz Ministarstva rada i socijalne politike, kao i Ministarstva finansija. Prema Đorđevićevim rečima, dobijena saglasnost za izmenu Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama.

Fond PIO je socijalna ustanova i mora poštovati minimum rada. Gužve su veće, ali se posao obavlja, kažu zaposleni. Korisnici, sa druge strane imaju podeljeno mišljenje.

Predstavnici sindikata kažu da su svesni ekonomske situacije u zemlji i ne traže povećanje plata niti dodatna sredstva iz budžeta, već samo platu na nivou one iz februara .

Povezane vesti