018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Sindikalci optužuju direktora niškog vodovoda (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Rast kreditnih zaduženja, nepotrebna zapošljavanja, netransparentnost poslovanja, nepostojanje kolektivnog ugovora su samo neke od stavki, zbog kojih Samostalni i Sindikat “Nezavisnost” Javno-komunalnog preduzeća “Naissus” optužuju aktuelnog direktora Dejana Andrejevića. S druge strane, on opovrgava svoju krivicu, ističući da je preduzeće likvidno, da je prosečna plata među najvišima u gradu i da optužbe dolaze od onih koji su u vodovodu zaposlili i po nekoliko članova svoje porodice.

Sindikalci najviše strahuju za svoja radna mesta i zaradu. Tvrde da je dolaskom novog direktora pre godinu dana kreditni dug sa 250 porastao na 361 milion, i da su dobavljačima dužni pdeset miliona dinara. Umesto da poštuje mere racionalizacije, Andrejević, kako upozoravaju, iako nema potrebe za novim radnim mestima, planira da uposli još pdeset četvoro, i pored 821 stalno, i trideset troje radnika zaposlenih na određeno vreme. Pored toga, aneksima ugovora, manji koeficijent i platu imaće 80 radnika, uglavnom članova sindikata.

Direktor radnicima, međutim, poručuje da ne brinu, jer niški vodovod sve bolje posluje. Istice da je, korišćenjem jeftinijih kredita, preduzeće od njegovog dolaska uštedelo 60 miliona dinara. Da se plaše, kako navodi, radnici ne bi tražili da u ovom preduzeću bude zaposlen i treći član porodice.

Članovi reprezentativnih, Samostalnog i Sindikata „Nezavisnost“, koji zastupaju interese 600 zaposlenih optužuju direktora i da stoji iza formiranja novog sindikata “Naissus“, koji članove vrbuje besplatnim vikend-putovanjima do Sofije i Soluna, koji se finansiraju iz nepoznatih izvora.

I dok Andrejević uverava da ima dobre kontakte sa reprezentativnim sindikatima, da rad preduzeća kontrolišu nadležne uprave i da je u pripremi prilogađavanje kolektivnog ugovora preduzeća republičkom granskom kolektivnom ugovoru, sindikalci upozoravaju da će o svojim problemima, zarad boljeg socijalnog dijaloga obavestiti Nadzorni odbor i gradonačelnika. Ukoliko rezultata ne bude bilo nagoveštavaju radikalnije poteze.

Povezane vesti