018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Sijarto: Šengenska zona će se raspasti bez zaštite granica

Od:
Komentari: isključeni

BUDIMPEŠTA – Šengenska zona bezviznog režima mogla bi da se raspadne i nestane, ako Evropska unija ne bude štitila svoje spoljne granice, izjavio je danas mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto.
Kraj Šengena bi mogao imati nesagledive ekonomske posledice, rekao je on na sastanku mađarskog Evropskog poslovnog saveta (HEBC), gde je ta organizacija predstavila izveštaj o Mađarskoj.
U svetu se vodi žestoka borba za nove investicije, ali je isto tako važano zadržati stare investitore kao i pronaći nove, kazao je Sijarto.
Dostupnost odgovarajućeg obrazovanja i obučenih radnika je najvažnija kod planiranja novih investicija, dodao je on.
Sijarto je kazao da planira sastanak sa rukovodstvom kompanija-članica HEBC-a, kako bi razmotrili obuku radne snage i novi stručno-obrazovni sistem u Mađarskoj.
Autori izveštaja o Madarskoj su kompanije ABB, AkzoNobel, Britiš Telekom, Erikson, GDF, Suec, Mađar telekom, Henkel, Nestle, OMV, Filips, SAP, Šel i Vovlo kamioni.
Sijarto je danas u parlamentu kazao da je Mađarska pokazala da je zaista sposobna da zaustavi masovne migracije modernog doba, ali se danas pomalja nova opasnost u vidu sistema kvota, od kojih Madarska mora da zaštiti sebe.
Sijarto je rekao da se priliv priliv izbeglica na južnom delu zemlje smirio, ali da bi novi talas mogao zemlju pogoditi sa zapada i da Mađarska mora da se zaštiti.

Tanjug
Foto Tanjug, video