018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

SG: Poskupljenje grejanja ako cena energenata raste (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Drugog dana zasedanja Skupština Niša dala je „zeleno svetlo’’ odluci Gradskog veća da grejanje ove godine može da poskupi, ali samo ukoliko cena energenata bude rasla. Najviše polemike bilo je oko novog načina obračuna, a čulo se i da će odlukom o potencijalnom poskupljenju račune za grejanje plaćati još manje korisnika..
Najopširnija rasprava u prepodnevnom delu drugog dana zasedanja Skupštine Niša, vođena je o mogućem poskupljenju grejanja u Nišu, do koga će doći ukoliko energenti poskupe. U toku rasprave, predstavnici opozicije tvrdili su da je Toplani dopušteno da ,,radi šta hoće’’, a vlast je poručila da je cena grejanja opravdana, jer blizu 70 odsto iznosa čini trošak za energente, a uporedo je naplata slaba, što ovom preduzeću, kako se čulo sa govornice, značajno otežava funkcionisanje.
Druga odluka o kojoj je u raspravi danas takođe bilo žučnih tonova odnosila se na mesta i način izvođenja kućnih ljubimaca, na koju su mnogi vlasnici već burno reagovali, jer se njome zabranjuje istrčavanje pasa, osim na posebno određenim površinama, kojih, uprkos odluci, još nema. Međutim, odlučeno je da se u Nišu konačno izgradi azil za napuštene pse u toku ove godine, za šta je opredeljeno 20 miliona dinara, što bi trebalo da značajno reši problem učestalih napada pasa lutalica.
Skupština je dala saglasnost i da se pomogne Dečjem odmaralištu Divljana, tako što će se ovoj finansijski posrnuloj ustanovi pomoći sa petnaest miliona dinara iz gradskog budžeta. Odbornici su podržali i izuzimanje dve stotine parking mesta iz sistema naplate u drugoj zoni i to na dva parkirališta kod Tvrđave – ,,rovče’’ i kod teniskih terena, kao i prekoputa nekadašnjeg grčkog konzulata.
Usvojeni su planovi rada brojnih ustanova za 2015. i prošlogodišnji izveštaji o poslovanju, a glavna odluka ovog dvodnevnog zasedanja niške skupštine daje podršku rešenosti Gradskog veća da se Grad zaduži kreditom ukupnog iznosa dve milijarde dinara. Za refinansiranje starih dugovanja biće utrošeno milijardu i dvesta miliona dinara, dok će osamsto miliona biti namenjeno za kapitalne investicije i rešavanje nekih gorućih problema, poput završetka kanalizacionih kolektora, ali i saniranje putne infrastrukture, rekonstrukcije bazena u Čairu, mosta na Kutinskoj reci i popravku Tvrđave. Vlast poručuje da nije reč o skupim kreditima i da građani ne treba da brinu.

Povezane vesti