018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

SG Niša usvojila izveštaje o poslovanju zdravstvenih i pojedinih kulturnih ustanova za prošlu godinu (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Skupština Grada Niša usvojila je izveštaje o poslovanju zdravstvenih i pojedinih kulturnih ustanova za prošlu godinu, ali i javnih i javno-komunalnih preduzeća. Na skupštini se čulo da su svi izveštaji ,,izbalansirani“, dok je zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković ponovio da će rukovodstvo grada naložiti dodatne kontrole poslovanja u više gradskih preduzeća, ne želeći da precizira u kojim.
Takodje je najavio da će tražiti promene u menadžmentima pojedinih ustanova i preduzeća, koji su u prošloj godini mogli da posluju bolje. Predsednik parlamenta prof. dr Mile Ilić najavio je da će pokrenuti pitanje odgovornosti načelnika Uprave za finansije, ukoliko – kako kaže, ne počne da izvršava skupštinske odluke.
Mile Ilić je revoltiran nepoštovanjem skupštine kao institucije od strane načelnika Uprave za finansije. Ovakva Ilićeva reakcija je usledila zbog toga što književniku Radovanu Belom Markoviću od prošle godine nije isplaćen novčani iznos nagrade Ramonda serbika. Međutim, Uprava za finansije ne izvršava i druge skupštinske odluke, tvrdi Ilic. Univerzitetu po sporazumu Grad nije uplatio ni dinara, a od Nove godine kasni i isplata odborničkih naknada, koje mesečno iznose oko 10.000 dinara, pa će, ukoliko ne krene da izvršava gradske odluke, predsednik skupštine pozvati na odgovornost prvog čoveka uprave za finansije.
Odbornici Skupštine grada usvajali su izveštaje o radu zdravstvenih ustanova i javnih preduzeća. Zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković kritikovao je rad većine direktora, smatrajući da je bilo mesta za bolje poslovanje.
Osim o neisplaćivanju nagrade Ramonda serbika, rasprava se o vodila o Dečijem odmaralištu Divljana. To je ustanova koja ima gubitak od 7 miliona dinara, što direktor objašnjava velikim odustajanjem škola i roditelja koji nisu mogli smeštaj da plaćaju po rino programu, u roku od 45 dana. Medjutim, zamenik gradonačelnika smatra da je u Divljani potrebna promena u menadžmentu. Tražiće isto i u jos nekim ustanovama i preduzećima, kao i reviziju nekih izveštaja o radu.
Opozicija takodje smatra da je bilo mesta za bolje poslovanje javnih preduzeća i ustanova.
Ljubivoje Slavković je još ocenio da je JKP Mediana u najgorem položaju, jer ima velika dugovanja prema dobavljačima, a da su kreditno najzaduženija javno-komunalna preduzeća Toplana i Naisus.