018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Šetnjom završen miting, poruke za ostavke ispred zgrade vlade

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Miting i protestna šetnja Demokratske stranke u Beogradu završeni su danas nešto posle 19 sati ispred zgrade Vlade Srbije, gde su učesnici ostavili poruke premijeru i ministrima, a lider demokrata Bojan Pajtić rekao da je slobodna demokratska Srbija ustala i da je ovo tek početak.

„Ovo je tek početak, nastavićemo dalje“, rekao je Pajtić, najavio skupove u maju u Kragujevcu, a zatim Zaječaru, Nišu i drugim većim gradovima u Srbiji, a građanima poručio da je trebalo mnogo hrabrosti da dođu na miting, te da će demokrate zbog toga „nastaviti dalje“.

U porukama se demokrate nabrojale i učinak vlade – smanjene penzije i plate, ukinuta sloboda nezavisnih institucija, oterani investitori, obezvređeno znanje, uvedeno nasilje u politiku…

Protestna šetnja počela je nekon mitinga, a kolona se kretala od Trga republike ulicama Kolarčevom, Terazijama, Trgom Nikole Pašića, Kneza Miloša, a završena je ispred zgrade Vlade Srbije gde su ostavljene poruke koje pozivaju na ostavku vlade.

Tokom šetnje, okupljeni građani uzvikivali su „Vučiću odlazi“, „Ajmo ajde svi u napad“, „Ostavke ostavke“.

Miting Demokratske stranke u centru Beograda pod motom „Osvetli Srbiju“ otvorio je glumac Branislav Lečić, koji je kritikovao premijera Aleksandra Vučića, uz poruku da postoje ljudi koji misle svojom glavom.

Lečić je učesnicima, među kojima su simpatizeri i članovi DS, Nove stranke, Narodnog pokreta Srbije, Zajedno za Srbiju, sindikata „Sloga“, pročitao pismo naslovljeno „Tati“, uz ironično objašnjenje da su oni ta „bezobrazna, nezahvalna deca, koja nisu zahvalna kako tata vodi porodicu“.

Oni, međutim, kako je rekao Lečić, nisu deca, već odrasli ljudi, misle svojom glavom i nemaju straha.
„Niko nema pravo da bolje tumači nas život od nas samih, jer najbolje znamo kakav je“, naveo je Lečić, „čitajući“ pismo.

„Nije ovo tvoja država, već svih nas koji u noj živimo. Nisi tata, već jedan od nas, nisi na vlasti zarad sebe, već nas predstavljaš, mediji ne postoje zbog tebe, a ni policija. Tata, nisi ti jedini odgovoran za svoju porodicu. Vođa je veliki ako ume da delegira svoju porodicu“, „čitao“ je Lečić i poručio premijeru da „ako sam ne poradi na tome, moraćemo mi, a to upravo činimo“.

Ovo je demokratsko društvo, a ko se plaši demokrata nije demokrata, naglasio je on.
Učesnici skupa nose parole „Mali pali“, „Firmu imaš, ličnu kartu nemaš“, kao i karikature sa likom premijera Aleksandra Vučića uz poruku „Gotov si“.

Tanjug 25.04.2015 20:11
Foto TANJUG/T. Valič/S. Ilić/M. Đoković/N. Jovanović