018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Šetnja niških đaka povodom Dana deteta (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

U Srbiji se danas obeležava Svetski dan deteta. Tim povodom, Otvoreni klub, sa đacima nekoliko niških osnovnih i srednjih škola organizovao je šetnju u Obrenovićevoj ulici, kako bi skrenuo pažnju na neophodnost većeg poštovanja prava deteta. Pretpostavka za to jeste i usvajanje takozvanog trećeg opcionog protokola Ujedinjenih nacija.

Nediskriminacija, posvećenost najboljim interesima deteta, pravo na život, preživljavanje i razvoj, poštovanje njihovih stavova, osnovni su principi Konvencije o pravima deteta. Postavlja se, međutim, pitanje njihovog poštovanja, s obzirom na to da je zaštitnik građana tokom prošle godine, razmatrao više od 2.000 pritužbi koje se odnose na prava deteta.

U niškoj akciji “Ovde se šeta za prava deteta“, državi je poručeno i da usvoji protokol Ujedinjenih nacija, koji bi doprineo potpunijoj zaštiti prava deteta.

Povodom Svetskog dana deteta, i sve prisutnijeg nasilja nad decom, i među njima, poverenica za zaštitu ravnopravnosti istakla je da se modeli ponašanja uče, ali da deci nije dovoljno samo govoriti kako treba da se ponašaju, nego da roditelji, vaspitači, moraju ponuditi model.

Roditelji u Srbiji ubuduće neće moći da biju svoju decu, uz stari moto „batina je iz raja izašla“, jer prednacrt Građanskog zakonika pređvida zabranu fizičkog kažnjavanja dece. Deklaraciju o sprečavanju zlostavljanja dece potpisao je i Grad Niš.

U saopštenju zaštitnika građana navodi se da su organi javne vlasti izvršili sve 282 preporuke, a koje im je on uputio u prošloj godini i da je unapređen normativni okvir od značaja za zaštitu prava deteta.

Povezane vesti