018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Šeststo mališana smešteno u hraniteljske porodice (VIDEO)

Komentari: isključeni

Niški Centar za porodični smeštaj i usvojenje od početka rada je, u hraniteljske porodice, udomio više od šest stotina mališana. I pored uspešnog rada, u ovoj ustanovi kažu da se boje, da problem nedostatka kadrova može da se odrazi na kvalitet usluge i zaštite koje pružaju.
Vidica Spasić iz Niša i njena porodica, muž i dvoje dece, su pre pet godina pružili dom petogodišnjoj braći, koji su nakon što ih je otac ostavio, predati Centru za socijalni rad, a zatim njima na staranje, i kako kaže, na njih je od prvog trenutka gledala kao da su njena biološka deca.
Centar za porodični smeštaj i usvojenje u protekle tri godine edukovao je i osposobio preko 400 hraniteljskih porodica, od kojih su neke prihvatile odgovornost da se brinu i o dva, ili tri mališana.
Pravila nalažu da na trideset hraniteljskih porodica dolazi jedan savetnik, koji je po struci psiholog, predagog ili defektolog, a najpoželjnije socijlani radnik. U Nišu trenutno jedan savetnik taj posao obavlja sa gotovo duplo većom normom.