018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Seminar o primeni novih medijskih zakona održan u Nišu (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Seminar o primeni novih medijskih zakona održan je danas u Nišu u prisustvu značajnog broja novinara i urednika iz cele Srbije. Diskutovalo se o projektnom sufinansiranju koje aktuelna zakonska rešenja predviđaju, ali i o perspektivama budžetskih medija koje jula čeka promena vlasničke strukture, a možda i gašenje.

Jedan od ciljeva aktuelnih medijskih zakona jeste povlačenje države iz vlasništva medija. Ovo je, takozvana, tranziciona godina u kojoj se prelazi na projektno sufinansiranje koje se, prema rečima državnog sekretara u Ministarstvu kulture i informisanja Saše Mirkovića sprovodi u zemljama Evropske unije.Privatizacije budžetskih medija će, svakako povećati, i inače veliki broj nezaposlenih. Nismo, međutim, uspeli da saznamo kakav ih socijalni program očekuje.

Podsetimo, Sindikat novinara Srbije i Profesionalno udrženje novinara Srbije podneli su Ustavnom sudu Inicijativu za ocenu ustanovnosti Zakona o javnom informisanju. Kako kažu, novim Zakonom se zabranjuje lokalnim samoupravama da osnivaju medije što je u suprotonosti sa Ustavom Srbije koji propisuje da svi mogu biti osnivači medija.

Povezane vesti