018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Seminar o moždanoj smrti i transplataciji

Komentari: isključeni

“U Srbiji na milion stanovnika imamo samo tri donora organa, dok je u susednoj Hrvatskoj taj broj mnogo veći, 33 donora na milion stanovnika”, istakao je prof. dr Miroslav Stojanović, koordinator za transplantaciju organa Kliničkog centra Niš, prilikom otvaranja edukativnog skupa “Moždana smrt i transplantacija ograna” na Medicinskom fakultetu u Nišu.

Prva transplantacija organa u Kliničkom centru Niš, urađena je 1979. godine.

Tradicijom dužom od 3 decenije, transplantacionim timom i savremenom medicinskom opremom, niski Klinički centar ima sve uslove da stane rame uz rame sa eminentnim evropskim centrima. Edukativni skup „Moždana smrt i transplantacija organa“ okupio je više od 400 lekara, a cilj je podizanje svesti o značaju doniranja organa.

Ove godine, u Srbiji je bilo 7 slučajeva moždane smrti. Od 4 porodice, čiji je srodnik bio u ovom stanju , posle razgovora sa lekarima, tri su pristale da doniraju organe.

Edukativni seminar „Moždana smrt i transplantacija organa“ akreditovan je odlukom Zdravstvenog saveta Republike Srbije. Pored KC Niš i Medicinskog fakulteta, organizator ovog naučnog skupa je Centar Srpske akademije nauka i umetnosti Univerziteta u Nišu.

 

 

 

 

 

 

Povezane vesti