018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Selaković: Veliki dan za Srbiju, region i svet

Svetski mediji preneli su vest iz Beograda o hapšenju narko bosa Darka Šarića, uz ocenu da je to najznačajnije hapšenje posle hapšenja Miroslava Miškovića, i konstataciju da je borba protiv korupcije i kriminala jedan od glavnih ciljeva Aleksandra Vučića, prvog kandidata za novog premijera. Ministar pravde Nikola Selaković je tim povodom rekao da je ovo veliki dan za Srbiju, region i svet.

Britanska agencija Rojters prenela je izveštaje beogradskih medija da je uhapšen čovek koji je osumnjičen za trgovinu kokainom od Južne Amerike do Zapadne Evrope preko Balkana.

„Organizovani kriminal je cvetao tokom ratova na Balkanu devedesetih godina, kada se komunistička Jugoslavija raspala, a region ostao krcat oružjem, uz mogućnost da postane tranzitni put za drogu“, navodi Rojters.

Američka agencija Asošiejted pres navodi da je Šarić bio u bekstvu od oktobra 2009. godine, kada je operacija krijumčarenja droge, koju je on, navodno, predvodio, prekinuta na urugvajskoj obali, u međunarodnoj policijskoj akciji u kojoj su učestvovali i agenti američke uprave za suzbijanje droga. Asošijeted pres, takođe, konstatuje da je Balkan jedan od glavnih tranzitnih puteva za krijumčarenje droge ka Zapadnoj Evropi.

Italijanska agencija ANSA navodi da je Šarić bio prvi na listi najtraženijih u Srbiji i da je njegovo hapšenje najznačajnije nakon što je pre dve godine uhapšen milijarder i kontroverzni privrednik Miroslav Mišković.

I francuski mediji su reagovali na hapšenje Šarića, nazivajući ga „kraljem kokaina na Balkanu“ koji je osumnjičen kao „mozak mreže trgovine kokainom sa sedištem na Balkanu, organizovane od 2007. do 2009. zahvaljujući bazama u Evropi i Južnoj Americi“.

Borba protiv organizovanog kriminala je jedan od uslova koji EU nameće balkanskim zemljama u zamenu za njihovo približavanje 28-članom bloku, podseća francuski dnevnik „Liberasion“.

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je danas da se narko-bos Darko Šarić bezuslovno predao pre mesec i po dana kad je postalo jasno da je hapšenje izvesno i naglasio da je veliki dan za Srbiju, region i svet.

Da podsetimo, Šarić se tereti za organizovanje međunarodne trgovine narkoticima, a u žižu svetske javnosti došao je nakon zaplene tri tone kokaina do koje je došlo zahvaljujući saradnji MUP-a Srbije i američke agencije DEA.

Povezane vesti

  • boki

    meni mozak povraća koliko su odvratni .fuj