018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Tri godine rada Srpsko-ruskog humanitarnog centra (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Sutra se navršavaju tri godine otkako u Nišu postoji Srpsko-ruski humanitarni centar. Tim povodom je održana vežba gašenja požara u “Nis petrolu“ tokom koje su isprobana vozila koja su donacija Ruske federacije Ministarstvu unutrašnjih poslova, a najveću pažnju izazvao je robot koji ima ulogu spasioca u vanrednim situacijama koje su suviše rizične po ljudsko prisustvo.
Do požara na objektu Naftne industrije Srbije, srećom, nije došlo, ali su ekipe Srpsko-ruskog humanitarnog centra i Crvenog krsta Srbije pokazale da bi umele da adekvatno reaguju ukoliko bi do takve situacije došlo. Tokom pokazne vežbe su, osim veština ljudstva, prezentovane i performansi vozila koja je donirala Ruska federacija.
Da je prevencija često bitnija od sanacije pokazale su i prošlogodišnje poplave. Sada, kažu u MUP-u, pri Vladi funkcioniše Kancelarija za obnovu koja radi na projekciji održivog finansiranja za eventualne buduće nepogode.
Značajnu ulogu u spasavanju iz poplavljenih područja imao je Srpsko-ruski humanitarni centar. Ova tema bila je na dnevnom redu naučne konferencije održane na niškom Univerzitetu.
Osim sa Rusijom, Srbija po pitanju vanrednih situacija sarađuje i sa Južnim Velsom.