018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Sedište Skotland jarda prodato grupi iz UAE

Od:
Komentari: isključeni

LONDON – Sedište Skotland jarda, londonske policije, prodato je investitorima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, saopštio je danas gradonačelnik Londona Boris Džonson.Zgrada u centru britanske prestonice prodata je investicionoj kompaniji Abu Dabi fajnenšel grup (ADFG) za 370 miliona funti (470 miliona evra), prenosi agencija Frans pres.
ADFG je, u konkurenciji 10 investitora, dao najbolju ponudu, 120 miliona funti veću od početne cene. Suma koju će fond izdvojiti tri puta je veća od one koju je Metropoliten policija za taj objekat od 20 spratova platila 2008. (124,5 miliona funti). Samo održavanje zgrade godišnje košta 11 miliona funti.
Novac od prodaje zgrade otići će na kupovinu tableta, pametnih telefona i kamera za policijske službenike, a jedan deo biće uložen u novi muzej Skotland jarda. Sedište policije najverovatnije će biti pretvoreno u poslovno-stambeni kompleks sa hotelom, rekao je Džonson.
Policija se u zgradu uselila 1967, a njeno novo sedište nalaziće se 800 metara dalje u manjoj zgradi Kurtis Grin u blizini Temze, koja se trenutno renovira. Policija će preseljenjem umanjiti troškove za više od šest miliona funti godišnje.
„Prodaja ove nedovoljno iskorišćene zgrade koju je pregazilo vreme znači da možemo da uložimo u novo sedište policije i najmoderniju opremu“, rekao je gradonačelnik Londona, dodajući da su oni koji kritikuju prodaju još jednog delića centralnog Londona strancima „potpuno ekonomski nepismeni“.
Tanjug 09.12.2014 16:57
Foto AP/Matt Dunham