018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

SD Partizan ostaje bez „JNA“?

Komentari: isključeni

Viši sud u Beogradu presudio u korist Ministarstva odbrane, advokati Partizana i dalje bez zvaničnog rešenja suda. Sledi žalba, pa se čeka drugostepena odluka…

Partizan tvrdi da još od 1990. trofejno sportsko društvo jedino polaže pravo na nekadašnji stadion JNA, dok se Ministarstvo odbrane ne slaže s tim.

Spor pred Okružnim sudom u Beogradu između crno-belih i Vojske vodi se još od 1997. godine i izgleda da se epilog konačno nazire. Ministarstvo odbrane navodno je dobilo spor, iako pravna služba u Humskoj nije zvanično obaveštena o takvoj odluci.

Ceo slučaj objašnjava generalni sekretar FK Partizan Darko Grubor.

- U utorak se na sajtu Višeg suda u Beogradu pojavila informacija da je predmet rešen u korist podnosioca tužbe, a to je u ovom slučaju Ministarstvo odbrane. Međutim, advokati koji zastupaju Sportsko društvo presudu još nisu dobilirekao je čelnik Fudbalskog kluba crno-bele sportske porodice.

Grubor je naglasio da spor sa Ministarstvom odbrane oko stadiona vodi Sportsko društvo Partizan.

- Dogovor je da kada se dobije odluka suda da se sastanu advokati i čelnici sportskog društva i odluče šta i kako dalje - kaže Grubor.

Ipak, iako odluka suda bude negativna po crno-bele, ona nije konačna.

- To nije pravosnažna odluka. Ukoliko prvostepena odluka nije odneta u korist tužne stranke, sledi žalba, pa drugostepena odlukapojasnio je Grubor.

Ministarstvo odbrane Vlade Republike Srbije je u maju 2010. povodom ovog slučaja izdalo sledeće saopštenje:

„Ugovorom od 28. marta 1990. godine, zaključenim između Države SRJ – Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu i JSD Partizan, preneto je pravo korišćenja, upravljanja i raspolaganja na nepokretnostima, koje su bile sredstva JNA, bez naknade. 19. novembra 1997. godine, u ime SRJ – Saveznog ministarstva za odbranu, vojni pravobranilac Vojske Jugoslavije podneo je tužbu protiv JSD Partizan radi utvrđenja ništavnosti ugovora o prenosu prava korišćenja na nepokretnostima u društvenoj svojini“.

„Direkcija za imovinsko-pravne poslove Ministarstva odbrane, na osnovu ovlašćenja republičkog javnog pravobranioca, obnovila je tužbu 20. marta 2007. godine. Tokom postupka Drugi opštinski sud doneo je 8. jula 2009. godine Rešenje kojim se određuje zabrana JSD Partizan otuđenje i opterećenje nepokretnosti koje su predmet tužbenog zahteva sve do pravosnažnog okončanja ovog parničnog postupka“.

„Nakon toga, Okružni sud u Beogradu odbio je žalbu tuženog i potvrdio odluku Drugog opštinskog suda. Povodom insinuacija da je ministar odbrane Dragan Šutanovac potpisao pomenutu tužbu, radi istinitog informisanja javnosti, podsećamo da je stupio na dužnost 15. maja 2007. godine.“

Povezane vesti