018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Savet:Istražiti kako je izveštaj o medijima dospeo u javnost

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Savet za borbu protiv korupcije zatražiće pokretanje istrage o tome kako je u javnost dospeo njihov Izveštaj o vlasničkoj strukturi i kontroli medija u Srbiji, tvrdeći da su izveštaj mediji pribavili nelegalno, a ministar kulture Ivan Tasovac poručio je da je neumesno komentarisati još neobjavljen izveštaj.
„Nijedan primerak Izveštaja o vlasničkoj strukturi i kontroli medija u Srbiji nije stavljen na uvid, niti dostavljen nijednoj medijskoj kući i svako pozivanje na Izveštaj jeste pozivanje na nelegalno pribavljen dokument“, saopštio je danas Savet za borbu protiv korupcije.
Savet u saopštenju navodi da ovo predstavlja „eklatantan primer tabloidizacije medija i senzacionalističkog i neodgovornog novinarsta“, te ističe da će zahtevati istragu.
Inače, kako se navodi u saopštenju, Savet će Izveštaj o vlasničkoj strukturi i kontroli medija u Srbiji objaviti u toku dana na svom sajtu.
Nedeljnik NIN objavio je delove izveštaja Saveta o vlasničkoj strukturi i kontroli medija. Ovaj nedeljnik navodi da u poslednje dve i po godine nije bila vidljiva spremnost političkih stranaka da se odreknu uticaja na vlasničku, odnosno uređivačku politiku medija, bilo da je reč o formalnom ili neformalnom uticaju.
Savet, piše NIN, zaključuje da više od polovine analiziranih medija nema jasno vidljivog vlasnika, a više od polovine najuticajnijih medija ima kao krajnjeg vlasnika kompaniju registrovanu u inostranstvu.
Takođe, navodi se da je iznenađujuće veliki broj političara ili članova njihovih porodica, koji su vlasnici ili suvlasnici mahom lokalnih medija.
Tako je aktuelni ministar odbrane Bratislav Gašić iz SNS preko firme Saco d.o.o. vlasnik TV Plus iz Kruševca, a upravljačka prava je u aprilu 2014. godine preneo na direktora Dejana Miladinovića.
Njegov sin, Vladan Gašić vlasnik je TV Zona iz Niša, preko firme Zona plus d.o.o. a jedan je od vlasnika i Sportske TV iz Kruševca, koja je dobila dozvolu za emitovanje u julu 2014. godine.
Prema podacima Uprave za trezor, ADD produkcija je za oglašavanje na Gašićevoj TV Plus primila u prvih devet meseci 2014. čak 3,7 miliona dinara budžetskih sredstava, u 2013. 4,7 miliona dinara, zatim u 2012.1,9 miliona dinara, navodi se u izveštaju.
Vojvođanska regionalna TV Most u vlasništvu je roditelja potpredsednika SPS Dušana Bajatovića, a nalazila se među korisnicima subvencija iz budžeta Vojvodine.
Savet navodi podatak da je ova televizija dobila ukupno 2,7 miliona dinara na osnovu rešenja pokrajinskog sekretara za kulturu Milorada Đurića iz juna 2011. godine i aprila 2012.godine.
Pored toga, TV Most je tokom 2013. i 2014.godine primila 2,4 miliona dinara od Kulturnog centra novog Sada i 3,5 miliona dinara od Skupštine grada Novog Sada.
Televizija Palma plus u vlasništvu je Dalibora Markovića, sina predsednika JS Dragana Markovića Palme, a među političarima, koji imaju vlasnički udeo u medijima je i funkcioner SPS Zoran Anđelković.
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, kako navodi Savet u izveštaju, u periodu od 2004. do 2008. godine bio je direktor marketinga kompanije Interspeed, u čijem je vlasništvu bio Radio Fokus.
Savet je analizirao i spregu politike i uticajnih TV stanica sa nacionalnom frekvencijom i procenio da se ona ogleda u ustupcima i uslugama koje je vlast činila njihovim vlasnicima.
Navodeći primere TV Prva i B92, Savet konstatuje da zbog netransparentnog vlasništva u TV B92 „postoji opasnost da se iza ofšor firmi sa Kipra u ovoj i TV Prva krije isti vlasnik“.
Jedan od načina na koji političari kontrolišu medije jeste privilegovan tretman kod naplate poreskog duga, a što su vlasnici medija bliži političarima na vlasti, to je veći spektar mogućnost izbegavanja i prolongiranja obaveza prema državi, ocenjuje Savet.
Oni su naveli da je većina medija sa državnim kapitalom pod direktnom kontrolom političkih stranaka, a prevashodni oblik uticaja je putem njihovog finansiranja.
Tanjug 26.02.2015 13:17
Foto Tanjug,Z.Žestić,ilustracija

Povezane vesti