018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Saveti za bezbedno sunčanje (VIDEO)

Komentari: isključeni

Iako godinama unazad slušamo o tome koliko izlaganje suncu može biti štetno, sunčanje ima i mnogo dobrih strana. Lekari niškog Doma zdravlja kažu da je potrebno da se građani pridržavaju određenih pravila, pa su tim povodom organizovali promotivni štand gde su pacijentima delili savete o sunčanju i propagandni materijal o mitovima vezanim za preplanulost kože.

Ne postoji bezbedan način da se pocrni, pa svako izlaganje suncu, uključujući i sunčanje u solarijumu, zahteva oprez, kaže doktorka Ivana Joksimović, dermatovenerolog u niškom Domu zdravlja. Neki od najrasprostranjenijih mitova vezanih za sunčanje su da kreme pružaju svu potrebnu zaštitu ili da se ne može izgoreti kada je oblačno.

Kada je reč o kremama za sunčanje, doktorka Joksimović napominje da je potrebno da se one redovno nanose i što je još važnije, ravnomerno po celom telu, uključujuću nos, ušne školjke, šake i stopala. Ona savetuje da se krema obavezno nanosi najmanje 30 minuta pre sunčanja, da se nanošenje obnavlja na svaka dva sata, ali i posle plivanja, tuširanja, brisanja peškirom. Ipak, kada je reč o sunčanju dece, neophodne su dodatne mere opreza.

Doktorka Joksimović dodaje i da se kreme sa zaštitnim faktorom ne odnose na jačinu zračenja, već samo na vreme koliko možemo da provedemo na suncu. Ona ističe da ova pravila važe za sve, uključujući I tamnopute osobe za koje postoji predrasuda da su manje podložni štetnim zračenjima. Jedino uz primenu ovih saveta, kako kaže, možemo biti sigurni da naša koža od sunca dobija samo najbolje.

Povezane vesti