018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Savet nutricionista: “Kupujte domaće namirnice” (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Proizvode koji imaju genetski modifikovane organizme nije uvek lako prepoznati jer nemaju svi oznake koje ukazuju da je reč o ovakvim namirnicama. Ipak nutricionisti savetuju da je najbolje kupovati domaću hranu i izbegavati gazirana pića i slatkiše koliko god je moguće jer su među njima najčešće proizvodi koji sadrže gmo.
Već duže vreme u Srbiji je aktuelna priča o genetski modifikovanoj hrani. Različitim akcijama građani pokušavaju da spreče da se ovakvi proizvodi dozvole u Srbiji. Međutim na rafovima u prodavnicama ima namirnica koje sadrže genetski modifikovane organizme a veliki problem je da se neki od njih prepoznaju jer ne sadrže svi oznake. Stručnjaci kažu da je u tom slučaju najbolje kupovati domaće proizvode.
Što se hrane tiče Anđelkovićeva smatra da ona ne mora da bude skupa da bi bila zdrava kao i da za mnoge namirnice postoji zamena.
Deca bi, ističe Anđelkovićeva, trebalo da se raznovrsno hrane i da uzimaju pre svega određenu količinu voća i povrća. Ona je rekla i da se mališani u predškolskoj ustanovi Pčelica zdravo hrane da se u ovoj ustanovi vodi računa da namirnice sadrže neophodne minerale i vitamine.