018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Savet: Eliminacijom domaćih, EPS podržao strane ponuđače

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Savet za borbu protiv korupcije pozvao je nadležne da ispitaju činjenicu da je Elektroprivreda Srbije (EPS) onemogućila domaća preduzeća da budu ponuđači na tenderu za nabavku „pametnih brojila“ i na taj način omogućila stranim ponuđačima da pobede.

„Kvalifikatornim kriterijumima EPS je onemogućio domaća preduzeća da budu ponuđači, samostalno ili u konzorcijumu, što je protivno interesima društva i principima EBRD banke, koja finansira projekat“, navodi se u izveštaju tog saveta o nabavci IT i merne infrastrukture uređaja i instalacija za očitavanje struje, koji je 27. aprila dostavljen Vladi Srbije i Ministarstvu rudarstva i energetike.

Ne samo da domaća privreda nije favorizovana, navodi Savet, nego je onemogućeno njeno učešće na tenderu.

Savet stoga poziva nadležne da preispitaju da li je EPS definišući kriterijume za tender vredan 60 miliona evra, omogućio stranim ponuđačima da pobede na tenderu, eliminišući domaće proizvođače, a zatim i da u budućnosti odrade zamenu tri miliona brojila za 700 miliona evra.

Savet je u Izveštaju ukazao da su netačni navodi EPS-a da EBRD u postupku pojašnjenja, koje EPS izdaje u okviru tenderske procedure, diktira uslove tendera.

Da bi proverio navode EPS-a, Savet je kontaktirao predstavnike EBRD-a i Evropske investicione banke (EIB), koja takođe učestvuje u finansiranju projekta.

U odgovoru EBRD-a Savetu navedeno je da je tendersku proceduru sproveo EPS u skladu sa pravilima EBRD-a, a da je na klijentu da odredi uslove tendera, koje EBRD može da revidira ili da ih prihvati.

Iz EIB-a su odgovorili da banke-kreditori vrše verifikaciju tenderskih uslova koje je odredio EPS.

EPS je, navodi se u saopštenju Saveta, definisao više uslova u tenderskoj dokumentaciji koji bitno ograničavaju konkurenciju i koncentrišu nabavku na jednog isporučioca.

Izveštaj je, kako se navodi, urađen na osnovu predstavke građana u kojoj je istaknuto da je EPS, raspisivanjem tendera za nabavku IT i merne infrastrukture uređaja i instalacija, odnosno postavljenim tenderskim uslovima, ograničila konkurenciju i onemogućila učešće domaćim proizvođačima.

Tanjug 04 Maj 2015 17:22