018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Savet bezbednosti UN usvojio jednoglasno rezoluciju o Siriji

Savet bezbedonsti UN jednoglasno je, u noći između petka i subote, izglasao rezoluciju o obezbeđivanju i uništenju sirijskog hemijskog oružja.

Ova odluka, doneta posle dve nedelje intenzivnih pregovora, smatra se međašem i prodorom u paralizi Saveta bezbednosti od početka sirijskog sukoba.

Radi se o prvoj rezolucija Saveta bezbednosti od početka sirijskog konflikta u martu 2011, pošto su Rusija i Kina uložile veto na tri ranije predložene rezolucije u kojima se vršio pritisak na sirijskog predsednika Bašara al Asada da okonča nasilje u svojoj zemlji.

- Večeras je međunarodna zajednica ispunila svoju misiju - rekao je posle izglasavanja dokumenta generalni sekretar UN Ban Ki Mun, i nazvao rezoluciju istorijskom.

- To je prva nada za Siriju posle duže vremena - dodao je Ban.

Ban je pored toga potvrdio da bi mirovna konferencija o Siriji, nazvana „Ženeva Dva“ trebalo da se održi sredinom novembra.

Pre sastanka Saveta bezbednosti presednik SAD Barak Obama je ocenio kao „ogrmoni uspeh međunarodne zajednice“ sporazum o toj rezoluciji koji je postignut posle razgovora između Vašingtona i Moskve, saveznika Damaska.

Pobuna protiv režima sirijskog presednika Bašara al Asada, koja je počela u martu 2011. se tokom meseci pretvorila u građanski rat u kome je do sada poginulo 110.000 ljudi.

Ban Ki Mun je takođe naglasio da eliminisanje sirijskog hemijskog oružja ne predstavlja dozvolu za ubijanje konvencionalnim oružjem.

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je da jaka, primenjiva rezolucija koja predstavlja presedan pokazuje da diplomatija može da bude tako moćna da može mirnim putem da ukloni najgore ratno oružje.

Keri je rekao da će uništavanje sirijskog hemijskog oružja početi u novembru i biti završeno do sredine sledeće godine.

U rezoluciji se ukazuje na posledice po Siriju ako ne ispuni preuzete obaveze, ali Savet bezbednosti će morati da usvoji drugu rezoluciju u tom slučaju.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov podvukao je da rezolucija ne uvodi automatski sankcije Siriji, ako ne poštuje njene odluke.

Rezolucija SB odobrava plan o uništenju sirijskog oružja koje je napravila Organizacija za zabranu hemijskog oružja, čime je on postao pravno obavezujući.

Bilo je osigurano da će rezolucija biti usvojena kada su pet stalnih članica SB UN – Rusija, Kina, SAD, Francuska i Britanija, prihvatile tekst u četvrtak.

(Beta)

Povezane vesti