018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

„Sat za našu planetu“ obeležen i u Srbiji

Komentari: isključeni

Srbija se u 20.30 časova simboličnim gašenjem rasvete na sat vremena u institucijama, kućama i stanovima priključila akciji „Sat za našu planetu“ koja se sprovodi u 150 zemalja sveta.

U akciju Svetskog fonda za prirodu (WWF) uključeni su pojedinci, organizacije, institucije i kompanije sa ciljem da pošalju snažnu poruku kako je moguće preduzeti nešto po pitanju ublažavanja klimatskih promena.

U Srbiji je, prema ranijim najavama, više od 80 gradova i opština koji su se priključili „Satu za našu planetu“i među kojima su Beograd i Novi Sad, Niš.

Akcija se u svetu sprovodi već osam, a u Srbiji šest godina.

Ove godine podržalo ju je Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostronog planiranja, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, gradske uprave Beograda i Novog Sada, kao i brojne organizacije civilnog društva, kompanije, škole i pojedinci.

Inicijativa Sat za našu planetu nastala je 2007. godine u Sidneju, a već 2009. i Srbija se priključila toj manifestaciji.

Prošle godine kampanju je podržalo preko dve milijarde ljudi iz 154 zemlje i preko 7000 gradova, dok se u Srbiji prikljucilo 60 gradova i opština, kao i brojne škole, kompanije i organizacije civilnog društva
„Sat za našu planetu“ svake godine organizuje se krajem marta, što se približno poklapa sa ravnodnevnicom, jer je tada većina gradova u mraku dok se akcija “kreće” oko Zemlje.

(Tanjug)

Povezane vesti