018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Saša Mirković: Traže se konstruktivna rešenja za medijske zakone (VIDEO)

Prva javna rasprava o nacrtima Zakona o elektronskim medijima i Zakona o javnim servisima održana je u Novom Sadu.

Pomoćnik ministra za kulturu i informisanje Saša Mirković rekao je da su tekstovi koji su stavljeni na javnu raspravu tek u početnoj fazi, zbog čega je bitno da se tokom javne rasprave iskristališu i predlože konstruktivna rešenja.

On je naveo da bi u „narednih nekoliko meseci“ u skupštinskoj proceduri, osim pomenuta dva zakona, trebalo da se nađe i Zakon o javnom informisanju, za koji je javna rasprava završena još pre šest meseci.

Kada je reč o obaveznoj privatizaciji medija koja je bila predviđena Nacrtom Zakona o javnom informisanju, Mirković je naveo da još nije zauzet konačan stav, „jer se čekao stav Brisela i ostalih Ministarstava“, ali kada su u pitanju elektronski mediji čiji su osnivači lokalne samouprave, treba naći rešenje koje će zadovoljiti sve“.

Predstavnici Коalicije zaposlenih u medijima, Sindikata novinara Srbije i Kragujevačke inicijative zatražili su od Ministarstva kulture odgovore na pitanja ko zapravo stoji iza objavljenih Nacrta zakona o elektronskim medijima i Zakona o javnim servisima, ko su članovi Radne grupe koja je izradila te nacrte, ko je formirao Radnu grupu i na osnovu čije odluke.

Sam tok rasprave pokazao je duboku podeljenost između zaposlenih u privatnim medijima i onih kojima su osnivači lokalne samouprave. Dok predstavnici privatnih medija podržavaju zakon, zaposleni u medijima čiji su osnivači lokalne samouprave smatraju da će se setom novih zakona  ovi mediji ugušiti i prestati da postoje.

Naredna javna rasprava biće održana u petak u Kragujevcu.

Povezane vesti