018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Saradnja srpskih i bugarskih farmera

Formiranje brenda hrane sa juga Srbije cilj je reforme sektora mlekarstva u okviru buduće prekogranične saradnje između srpskih i bugarskih farmera, kao i između Grada Niša i opštine Tran u Bugarskoj, rekao je prilikom potpisivanja Memomaranduma koji će to i omogućiti gradski vecćnik Srđan Aleksić. U niškoj upravi za poljoprivredu kažu da usklađivanje domaćih standarda sa evropskim tek predstoji niškim stočarima i da se jedino po uzoru razvijenih zemalja može unaprediti proizvodnja mleka i mlečnih prerađevina.

Na iskustvu dobre prakse bugarskih farmera, stočari i mlekari sa juga Srbije bi trebalo da razvijaju svoju proizvodnju, kako bi njihovi sirevi sa ulaskom Srbije u EU  bili konkuretni na tržištu, rečeno je na potpisivanju Memoranduma o prekograničnoj saradnji između Grada Niša i opštine Tran u Bugarskoj. Niški proizvođači kako kažu odobravaju ovakve projekte.

Podsetimo, u okviru projekta Eko mlik 21. septmebra biće održan sajam sireva „Jug“ na Trgu Kralja Milana, gde će posetioci moći da kupe i degustiraju kvalitetne sireve našeg podneblja, kao i da se upoznaju sa problemima u sektoru mlekarstva na jugu Srbije.