018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Saradnja Sigurne kuće i Instituta za javno zdravlje (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Institut za javno zdravlje i Sigurna kuća u Nišu potpisali su Protokol o saradnji. Cilj jeste da se stručnim predavanjima, podigne svest štićenica ove ustanove o prevenciji bolesti i očuvanju zdravlja.

Gotovo sve štićenica Sigurne kuće u Nišu pobeglo je u ovu ustanovu pred nasiljem svog bračnog ili vanbračnog partnera. U tom odnosu žene su najčešće, žrtve psihičkog, fizičkog, ekonomskog i seksualnog nasilja, koje ostavlja velike posledice na njihovo zdravlje.

Stanarkama Sigurne kuće stručnjaci Instituta za zaštitu javnog zdravlja davaće savete o sprečavanju bolesti i zdravim stilovaima života. Uključivaće ih u kampanje po Kalendaru zdravlja i u Projektne aktivnosti koje finansiraju domaći i strani fonderi.

Oktobar je međunarodni mesec borbe protiv raka dojke, bolesti od koje godišnje u Srbiji oboli 4.600 žena, a umre 1600. Zato je u okviru projekta, štićenicama prvo održano predavanje o samopregledu dojki.

Pedeset odsto štićenica Sigurne kuće u Nišu vraća se nasilniku, dok ostale život nastavljaju samostalno. To je jedan od podataka istraživanja, koje će biti objavljeno na okruglom stolu, 25. novembra, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja u porodici. Na ovu temu, Beogradsko dramsko pozorište odigraće dve predstave u Leskovcu i Nišu, a sav prihod od karata biće namenjen ovoj, jedinoj regionalnoj Siguranoj kuci na jugoistoku Srbije.

Povezane vesti