018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Saradnja Kancelarije za dijasporu u Nišu i naših naučnika u svetu (VIDEO)

Komentari: isključeni

Profesori iz Niša, koji rade na univerzitetima širom sveta, a učesnici su  ovogodišnjeg Telsiksa, bili su danas gosti i novootvorene niške Kancelarije za dijasporu. Smisao susreta je upoznavanje, ali i razmena ideja, kako na što bolji, i obostrano koristan način spojiti i približiti naše ljude u rasejanju sa maticom.  

Dragoljuba, odnosno Davida Pokrajca, koji već godinama predaje na Univertitetu Delaver u Americi, Radeta Petrovića sa Univerziteta u San Dijegu, njihovog kolegu Ivana Đorđevića sa Univerziteta Arizona, i Natašu Trivunac Vukotić sa britanskog Univerziteta u Sautemptonu, povezuju nauka, elektronika i univerzitetske karijere, ali i činjenica da su bez obzira gde žive i rade i dalje Srbi i Nišlije. I to Srbi koji žele da ostanu u kontaktu sa zemljom u kojoj su rođeni, da svoje znanje i kontakte upotrebe i za dobrobit svojih zemljaka u matici, ali i sa velikom željom da njihova deca ne zaborave ko su i odakle su.

Upravo pružanje pomoći u ostvarenju svih ovih želja jeste i glavna uloga Kancelarije za dijasporu, koja odnedavno postoji i u Nišu.

Organizovanja ovakvih susreta biće i ubuduće, a sve sa ciljem da i Niš, i ljudi koji su ovde rođeni a sada žive svuda po svetu, imaju koristi od te saradnje, poručila je direktorka Kancelarije za dijasporu. Kao jedan od prvih koraka, u planu je organizovanje kampova u Divljani, gde bi preko leta boravila deca iz dijaspore koja bi na taj način stekla nova poznanstva, obnovila i usavršila maternji jezik, i na taj način sačuvala i svoj nacionalni identitet. Naravno, razmena mališana išla bi i u suprotnom smeru, kako bi se ti mostovi i veze što jače učvrstili.

Povezane vesti