018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Medijska udruženja protiv nacrta zakona

Kragujevačka inicijativa, Koalicija zaposlenih u medijima i Sindikat novinara Srbije zahtevaju od Ministarstva kulture i informisanja da povuče iz procedure predložene akte – Nacrt zakona o elektronskim medijima i Prednacrt zakona o javnim medijskim servisima, jer su pripremani u nedemokratskom ambijentu, za potrebe krupnog kapitala, a protivno potrebama javnog informisanja građana Srbije.

Predstavnicima Koalicije zaposlenih u medijima, Kragujevačke inicijative i Sindikata novinara nije dozvoljeno da učestvuju u izradi seta medijskih zakona. Sa druge strane, Medijskoj koaliciji, koja sa Asocijacijom medija otvoreno lobira za interese krupnog kapitala, omogućeno je da u Radnoj grupi Ministarstva informisanja i kulture ima nekoliko predstavnika.

Profesor Vladimir Vodinelić je u pisanoj ostavci na članstvo u Radnoj grupi napomenuo da u tom telu ima privilegovanih, koji mogu da diktiraju privatno dogovorene izmene teksta, koje su isključivo u ličnom interesu medijskih moćnika, a ne u javnom interesu.

Predloženim zakonima odustalo se od osnivanja regionalnih javnih servisa, iako se to nalazi u Medijskoj strategiji koju je usvojila Vlada Srbije. Kragujevačka inicijativa, Koalicija zaposlenih u medijima i Sindikat novinara Srbije insistiraju na osnivanju regionalnih servisa, jer je to u interesu građana i u skladu sa praksom zemalja Evropske unije.

Kragujevačka inicijativa, Koalicija zaposlenih u medijima i Sindikat novinara Srbije imaju veliku rezervu prema zahtevu da se država potpuno povuče iz medija, imajući u vidu katastrofalne posledice dosadašnje privatizacije. Privatizovane medije vlasnici su koristili isključivo za ostvarivanje svojih ličnih interesa.

Ocena da je u državnim medijima informisanje pod političkim patronatom, a da je u privatnim slobodno i nezavisno je netačna. Privatni mediji u Srbiji su pod direktnim uticajem političkih partija. U privatnim medijima ne postoje sindikati, nema socijalnog dijaloga, ni kolektivnih ugovora, koji su novinarima jedina zaštita.

Ukoliko se predloženi zakoni ne povuku iz procedure Koalicija zaposlenih u medijima, Kragujevačka inicijativa i Sindikat novinara Srbije organizovaće prikupljanje peticije u svim gradovima Srbije.

Stoji u saopštenju ZUM-a, SINOS-a i Kragujevačke inicijative.

Povezane vesti

  • Palilulac-Nis

    Tako je ljudi, dok ovako nakaradni zakoni ne stignu pred vladu i u Parlament Srbije, treba ODMAH poceti sa prikupljanjem potpisa ( nije im bilo dovoljno onih nasih 35 hiljada ) u nekoliko gradova! Verujem da za 2-3 nedelje moze da se sakupi 200 hiljade potpisa podrske ! Ovoga puta treba precizirati pitanje: DA LI STE ZA TO DA, OSIM POKRAJINSKOG MEDIJSKOG JAVNOG SERVISA-RTV, NACIONALNOG MEDIJSKOG JAVNOG SERVISA-RTS, POSTOJE I REGIONALNI RTV JAVNI SERVISI, ZA CIJE FINANSIRANJE BI SE IZDVAJALO 33% OD PRETPLATE/POREZA PREDVIDJENOG ZA FINANSIRANJE MEDIJSKIH JAVNIH SERVISA?!
    Po trenutno vazecem zakonu RTV se finansira od 70% rtv pretplate prikupljene sa teritorije Vojvodine, dok 30% „pripada“ RTS-u ! Zasto ne bi moglo da se svih 6 regionalnih javnih servisa u „ostatku“ Srbije finansiraju npr. sa 33% od pretplate/poreza ubranog sa „ostatka“ Srbije ( nacionalnom RTS-u Beograd bi pripalo DUPLO VISE nego sto dobija iz Vojvodine )?! Neka prepolove broj zaposlenih u RTS Beograd sa 4000 na 2400 hiljade a svih 6 REGIONALNIH JAVNIH SERVISA mogu imati 1200 ( trecina od zaposlenih u svim medijskim javnim servisima- trecina od RTV PRETPLATE/TAKSE predvidjene za njihovo finansiranje, POSTENO&LOGICNO )! I „ostatak“ Srbije je multinacionalna sredina !! Narodni poslanici iz „unutrasnjosti“ Srbije, ovo je bitka ne samo za danasnjicu juzne Sbije, vec za sledecih 100 godina!!! Dokle i zasto ce za „unutrasnjost“ Srbije da vazi neka druga logika i zakoni ?!