018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Saopštenje medijskih udruženja

Sindikat novinara Srbije, Kragujevačka inicijativa i Koalicija zaposlenih u medijima oštro protestuju zbog skandaloznog ponašanja Agencije za privatizaciju koja je neposredno uoči božićnih praznika direktorima lokalnih medija, umesto zvaničnog dopisa poslala mejl sa pozivom da napišu svoj CV i preporuče se za budućeg privatizacionog upravnika.

U nepristojnoj ponudi Agencije za privatizaciju navodi se da je „Vlada RS na sednici održanoj 30.12.2014 godine, usvojila Predlog zakona o privatizaciji, kojim se u potpunosti menja zakonski okvir za dalje sprovodjenje postupka privatizacije.“

Tim povodom Agencija za privatizaciju zahteva od direktora da najkasnije do10. januara 2014. godine dostave ažurirani CV kao i „pismo o zainteresovanosti za imenovanje na funkciju v. d. privatizacionog upravnika“.

Pozivajući se na Predlog zakona, Agencija za privatizaciju previdela je da zakoni stupaju na snagu samo ukoliko ih usvoji poslanička većina Narodne skupštine. Na osnovu akta koji je u proceduri ne mogu se vršiti nikakve pravne radnje, a ponajmanje menjati zakonski okviri za sprovođenje postupka privatizacije.

Sindikat novinara Srbije, Koalicija zaposlenih u medijima i Kragujevačka inicijativa upozoravaju Vladu Srbije da je postupak Agencije za privatizaciju sadrži elemente korupcije i podmićivanja budući da se od direktora traži da učine nešto što će im doneti korist, a da za to u ovom trenutku ne postoji zakonski osnov.

Takođe je nejasno po kom osnovu su svi lokalni mediji proglašeni subjektima privatizacije, kada Ustav Srbije, Zakon o glavnom gradu i Zakon o lokalnoj

samoupravi garantuju lokalnim samoupravama mogućnost da osnivaju medije.

SINOS, Koalicija ZUM i Kragujevačka inicijativa o svemu će obavestiti matičnu kancelariju Evropske komisije u Briselu, OEBS i šefove poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini Srbije.

 

Sindikat novinara Srbije

Koalicija zaposlenih u medijima

Kragujevacka inicijativa

 

Povezane vesti

  • dada

    pa ok, nije toliko strasno… Valjda ti direktori televizija imaju neke kvalifikacije… Ja sam od onih koji kazu ako se neko dovoljno potrudi da napravi televiziju i da je vodi uspece pa neka je i najmanja televizija… Srecno, valjda vas nece zatvoriti ;(