018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Saobraćajni lavirinti

Komentari: isključeni

Ukoliko ne razmislite na vreme kuda ćete se kretati, vožnja automobilom u Nišu lako može da se pretvori u pravu avanturu i panoramno razgledanje pojedinih ulica, kojima zaista niste planirali da prođete. Razlog je stroga regulacija saobraćaja, kao i u većini velikih gradova sa velikim brojem automobila, malobrojnim mestima za parkiranje i jakom frekvencijom saobraćaja. Pritom se pravila na raskrsnicama često menjaju, u skladu sa procenama gradske Uprave za saobraćaj. Evo samo jednog primera kako možete da zalutate, ukoliko na vreme ne razmišljate kuda ćete proći, i to u relativno rasterećenom delu grada, odnosno u Ulici Dragiše Cvetkovića.

Ukoliko automobilom želite iz Ulice Božidara Adžije, odnosno Dragiše Cvetkovića, da dođete do raskrsnice na Crvenom pevcu, od nedavno morate mnogo ranije da razmišljate, kako se ne biste zaglavili u lavirintu. Razlog je to što iz ove ulice više ne možete da se uključite levim skretanjem u Ulicu vojvode Mišića, što je do nedavno bilo moguće.

Novom regulacijom raskrsnice ulica Dragiše Cvetkovića i Vojvode Mišića ukinut je semafor, kao i skretanje ulevo prema Crvenom pevcu. Zbog toga dolazak do ovog mesta vozači moraju da planiraju skoro kilometar i više unapred, ukoliko žele da izbegnu provlačenje kroz tesne ulice do Vojvode Tankosića, kako bi se uključili u Ulicu vojvode Mišića kod Doma zdravlja prema Crvenom pevcu.

Razmišljati unapred i najlakše stići do Crvenog pevca, ukoliko ste u Ulici Dragiše Cvetkovića, značilo bi da još kod benzinske pumpe u ovoj ulici skrenete u Rentgenovu, uključite se na Bulevar Zorana Đinđića i tako stignete do Crvenog pevca.

Iako mnogim vozačima sve ovo deluje nepotrebno i suviše komplikovano, gradska Uprava za saobraćaj je procenila da je takva regulacija najbolja i da pruža najbolji protok saobraćaja, posle uklanjanja semaforske signalizacije na ovoj raskrsnici. Pojašnjeno je da je zbog blizine znatno opterećenije raskrsnice na Crvenom pevcu, koja je nekoliko desetina metara levo, sa ovog mesta najbolje zabraniti skretanje na tu stranu, jer se time rešava problem zastoja, kakvih je duž cele Ulice vojvode Mišića bilo ranijih godina.

Pritom ne zaboravite da znakovi na raskrsnicama s vremena na vreme umeju da se promene, pa negde gde nije važilo pravilo kružnog toka – sada važi, i obratno. Zato je vožnja po gradu posebna avantura, a da se ne bi pretvorila u noćnu moru i gubljenje živaca – naoružajte se strpljenjem i uvek krenite koji minut ranije.

Povezane vesti