018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Saobraćaj otežan zbog snega, spasavanje zavejanih

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Saobraćaj je pojačanog intenziteta, a sneg, koji je tokom noći padao u većem delu zemlje uslovio je otežan saobraćaj, dok su niske temperature uslovile poledicu, saopštio je Auto moto savez Srbije. Kod Zaječara petnaestoro spaseno iz smetova.
Upozoravaju se vozači i podsećaju da mokri ili snegom i ledom prekriveni kolovozi u velikoj meri povećavaju zaustavni put vozila, smanjuju njegovu stabilnost i zahtevaju pažljivo upravljanje vozilom.
Na području zapadne Srbije sve raspoložive mašine za čišćenje snega su na terenu, izjavio je Tanjugu ministar zadužen za vanredne situacije Velimir Ilić.
Prema njegovim rečima, u proteklih 15-ak sati sneg i vetar prave velike probleme putarima.
„Mašine su poslate, radi se punom parom, možda ćemo morati da intenziviramo radove u Ivanjici, imajući u vidu da su neki putni pravci neprohodni“, naveo je on, dodajući da ima dovoljno goriva.
Komentarišući činjenicu što je više od 1.000 domaćinstava na prodručju Moravičkog okruga ostalo bez električne energije, Ilić je rekao da je sve učinjeno da se kvarovi što pre otklone.
„Na području Golije visina snežnog pokrivača je više od pola metra, međutim sistem održavanja neće bit ugorožen, a dežuraćemo i za predstojeće praznike. Priroda ume da bude surova i na pojedinim područjima značajno otežava normalno funkcionisanje. Takođe, moramo voditi računa o bujičnim vodama do kojih eventualno može doći usled topljenja velikih količina snega“, rekao je ministar Ilić.
Iz snežnog nanosa na području Zaječara je u dve odvojene akcije spaseno 15 osoba iz šest automobila, kao i bračni par s dvoje dece uzrasta od tri i jedanaest godina.
Kako se navodi u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova u akciji spasavanja, na putu između sela Halova i Šipikova, učestvovala su tri vatrogasca-spasioca iz Vatrogasno-spasilačke jedinice Zaječar s jednim terenskim vozilom.
Oni su u popodnevnim satima iz snežnog nanosa izvukli šest vozila u kojima je bilo 15 osoba.
Na tom delu puta otežan je saobraćaj, zbog čega MUP Srbije apeluje na vozače da koriste alternativni pravac.
Kako se dodaje vatrogasci-spasioci iz Sokobanje večeras su iz zavejanog automobila evakuisali bračni par s dvoje dece.
U akciji na putu od sela Jezera ka Sokobanji učestvovala su četiri vatrogasca-spasioca, koji su porodicu smestili u čamac, vukli ga kilometar i po do vatrogasnog vozila, a zatim ih bezbedno prevezli do Sokobanje.
Tanjug 29.12.2014 20:01