018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Samoubistvo Rovčanina i dalje nerazjašnjeno (VIDEO)

Komentari: isključeni

I dalje nema informacija zašto se ubio četrdesttrogodišni Vladan Rovčanin nekadašnji radnik BIA-e i petostruki ubica. Rovčanin je pronađen mrtav u zatvorskoj bolnici u Beogradu, a prema prvim informacijama obesio se o kanap. Vladan Rovčanin služio je kaznu zbog ubistva petoro kolega 2003. u zgradi Lutkarskog pozorišta.

Ništa nije ukazivalo da će petostruki ubica  Vladan Rovčanin da podigne ruku na sebe. Tako bar tvrde izvori bliski istrazi, prenose elektronski mediji.  Prema prvim informacijama, pronađen je mrtav u zatvorskoj bolnici u Beogradu, a zaposleni su ga skinuli s vešala nakon što se obesio o kanap. Njegovo telo je preneseno na Institut za sudsku medicinu i uzrok smrti biće poznat posle obdukcije.

Rovčanin je 30. septembra 2003. upao u prostorije BIA-e koje su bile u Lutkarskom pozorištu i hicima iz službenog naoružanja – automatske puške „hekler“ sa prigušivačem i pištolja CZ 99 pobio petoro svojih kolega. Ubio je  načelnika BIA odeljenja za Kosovo i Metohiju Radoja Novićevića, pomožnika Momčila Momčilovića, operativnog radnika Tomislava Dragovića i sekretaricu Anu Radulović. Povredama je podelegao i radnike BIA-e Nebojša Vasić. Na suđenju je tvrdio da ga kolege prate i prisluškuju.  Godinu dana kasnije Krivično veće Okružnog suda u Nišu je Vladanu Rovčaninu izreklo meru bezbednosti – obavezno psihijatrijsko lečenje i čuvanje u zdravstvenoj ustanovi. Veštak dr Branko Mandić iz bolnice KPZ u Beogradu tada je rekao da okrivljeni ima trajno duševno oboljenje – perzistentni sumanuti poremećaj – odnosno da ima ima sumanut osećaj da ga kolege prate i špijuniraju. Veštak je utvrdio i da u vreme ubistva nije bio uračunljiv. Sam ubica je na suđenju bio konfuzan i govorio da se većeg dela masakra kolega ne seća. Međutim, na insistiranje sudije Zorana Krstića od objasni pretnje kolega preko medija, Rovčanin je tvrdio da su „mu kolege pretile i ucenjivale preko ukrštenih reči, horoskopa i komentara u raznim medijima“. Tvrdio je da prepoznaje prismotru jer  je i sam radio pet godina  na poslovima praćenja.  Rovčanin je pre masakra 11 godina radio u BIA .

Povezane vesti