018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Samit G20: Globalni razvoj u senci ukrajinske krize

Od:
Komentari: isključeni

BRIZBEJN – Samit Grupe 20 (G20) počeo je danas u australijskom gradu Brizbejnu, a kriza u Ukrajini kao jedna od tema, bacila je u senku razgovore kako da se podstakne globalni ekonomski razvoj.
Zapadni lideri koji prisustvuju samitu G20 oštro su kritikovali ruskog predsednika Vladimira Putina zbog krize u Ukrajini, zapretivši novim sankcijama Rusiji, ukoliko ne povuče vojnike i oružje iz susedne države.
Agencija Rojters prenela je izjavu jednog ruskog zvaničnika da Putin namerava da preskoči radni deo samita lidera Grupe 20 (G20) u nedelju i pomeri svoj odlazak, nakon što se našao pod pritiskom zapadnih lidera oko krize u Ukrajini.
Američki predsednik Barak Obama je rekao da agresija Rusije protiv Ukrajine predstavlja pretnju svetu, dok je Evropski savet
zatražio od Moskve da izvrši pritisak na proruske snage da prihvate primirje na istoku Ukrajine.
Nemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da Evropska unija razmatra dodatne finansijske sankcije protiv pojedinaca iz Rusije zbog krize u Ukrajini.
Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej, koji takođe prisustvuje samitu G20, rekao je da će se ministri spoljnih poslova EU sastati u ponedeljak kako bi procenili situaciju u Ukrajini i da li su dalji koraci, uključujući dodatne sankcije Rusiji, neophodni.
Izolacija Putina na samitu G20 bila je očigledna, navela je britanska agencija, koji se našao na spoljnom rubu zvanične fotografije lidera G20.
Iako pod velikim pritiskom, Putin se uz osmeh, rukovao sa domaćinom australijskim premijerom Tonijem Abotom, koji je prethodno zapretio da će se „sukobiti“ sa ruskim predsednikom oko obaranja malezijskog aviona iznad istoka Ukrajine u julu, kada je poginulo 28 Australijanaca.
Ruski predsednik vodio je danas u Brizbejnu, na marginama samita G20, odvojene razgovore sa premijerom Italije Mateom Rencijem, predsednikom Francuske Fransoa Olandom i britanskim premijerom Dejvidom Kameronom, a glavna tema bili su njihovi bilateralni odnosi u svetlu krize u Ukrajini.
Putin i Renci su izrazili zabrinutost zbog porasta napetosti na jugoistoku Ukrajine, saopštio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.
U razgovoru sa francuskim predsednikom Olandom, Putin je poručio da dve države treba da minimizuju negativne posledice sadašnje situacije u svetu, zbog bilateralnih odnosa.
Ukrajinska kriza bila je jedina tema razgovora Putina i britanskog premijera Dejvida Kamerona, koji su izrazili interesovanje za „okočanje konfrontacija“ i obnovu odnosa.
Samit u Brizbejnu otvoren je danas ceremonijom na kojoj su igrači izvodili tradicionalni ples australijskih Aboridžina.
U obraćanju učesnicima samita, premijer Australije pozvao je svetske lidere da sa dodatna dva biliona dolara podrže globalni bruto domaći proizvod i založio se za slobodniju trgovinu i više investiranja u infrastrukturu.
Sprovođenje te inicijative bi, prema Abotovim rečima, doprinelo otvaranju miliona novih radnih mesta i povećalo bi globalni BDP za više od dva odsto u narednih pet godina.
Zemlje G20 su pod pritiskom da na ovogodišnjem samitu konkretno deluju, umesto da samo postave neodređene ciljeve.
Očekuje se da će svaka zemlja na samitu predstaviti sveobuhvatni plan o tome kako namerava da doprinese inicijativi od dva biliona dolara. Svetski BDP je ove godine oko 77 biliona dolara.
Na dnevnom redu samita naći će se i pitanje multinacionalnih kompanija koje, preko Luksemburga, izbegavaju plaćanja poreza, poput „Pepsija“ i „Ikee“.
Svetski lideri založiće se i za iskorenjivanje ebole, a među temama biće i klimatske promene. Za obezbeđenje dvodnevnog samita zaduženo je 6.000 policajaca.

Tanjug   15.11.2014 14:19