018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

SAD šalju eksperimentalni lek za ebolu

Komentari: isključeni

Američki predsednik Barak Obama i Administracija za hranu i lekove (FDA) odobrili su zahtev vlade Liberije da se u tu zemlju pošalju doze eksperimentalnog leka za liberijske lekare inficirane virusom ebole.

U saopštenju, objavljenom na zvaničnom sajtu predsedništva Liberije, navodi se da će eksperimentalni lek ove nedelje isporučuti predstavnici američke vlade. Kako je prenela agencija Rojters, predsednica Liberije Elen Džonson Sirlif je u petak od Obame zatražila taj serum. Direktorka Svetske zdravstvene organizacije Margaret Čan je, takođe, dozvolila isporuku dodatnih doza Liberiji, dodaje se u saopštenju.

Ebola je odnela blizu 1.000 života u zapadnoj Africi, a Svetska zdravstvena organizacija je prošle sedmice proglasila međunarodnu vanrednu situaciju zbog epidemije. Epidemijom ebole su, pored Nigerije gde je 10 ljudi obolelo, najteže pogođene Gvineja, Liberija, Sijera Leone.

Ebola je otkrivena 1976. godine i dobila je ime po reci koja se nalazi u današnjoj Demokratskoj Republici Kongo. Ova bolest se prenosi kontaktom sa izlučevinama zaražene osobe kao što su krv, pljuvačka i znoj.

Od nje je umrlo oko dve trećine obolelih tokom protekle četiri decenije, a u čak dve epidemije stopa smrtnosti je bila skoro 90 odsto.

U najnovijoj epidemiji stopa smrtnosti je oko 55 odsto.

Broj umrlih u najtežoj epidemiji ebole do sada dostigao je 1.013, nakon što su u tri dana, zaključno sa 9. avgustom, u tri zapadnoafričke zemlje preminule još 52 osobe, saopštila je u ponedeljak Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Prema saopštenju SZO, ukupan broj obolelih od ebole je povećan na 1.848 osoba.

(Tanjug)

Povezane vesti