018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

SAD poslale srpskog repera na Kubu 2009. sa tajnim zadatkom

Od:
Komentari: isključeni

VAŠINGTON – Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) poslala je početkom 2009. godine srpskog muzičkog promotera Rajka Božića na Kubu, sa tajnim zadatkom da se udruži sa jednim od najozloglašenijih repera u Havani i nahuška omladinu protiv kubanske vlade, javio je AP.
Na komunističkoj Kubi je to bio projekat zbog kojeg je Božić mogao da se nađe u zatvoru, te on nije otkrio svoje prave namere kubanskom hip-hop umetniku Aldu Rodrigesu, čuvenom po izvođenju protestnih numera protiv uticaja Kastrove vlade na svakodnevni život, prenosi AP.
Rodriges i njegova grupa „Los Aldeanos“ trebalo je da budu nesvesno uvučeni u tajni rat između Havane i Vašingtona, kao što pokazuju hiljade stranica dokumenata do kojih je AP došao, kao i desetine intervjua.
Božićeva uloga je bila da poveća broj Rodrigesovih protestnih pesama, a njegov projekat je insipirisan protestnim koncertima studentskog pokreta koji je pomogao u svrgavanju bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića 2000. godine, navodi američka agencija.
USAID-ov tajni hip-hop projekat na Kubi imao je za cilj širenje demokratije, ali je kao i druge američke operacije na ovom ostrvu za izvođače imao amatere, primećuje AP.
Dokumenta pokazuju da je USAID više puta doveo nedužne Kubance i svoje operativce u opasnost, uprkos upozoravajućim znacima.
Vlasti su zatvarale ili ispitivale muzičare ili operativce USAID-a najmanje šest puta.
Za Božića su tenzije sa vlastima bile deo igre, a hip-hop scena je, kako je napisao, bila „dovoljno subverzivna da bi bila ekstremno hladna, ali u isto vreme ne previse opasna da bi se na njoj igralo“.
U pisanom saopštenju, USAID je juče naveo da je ovaj program bio deo četvorogodišnjeg ugovora u cilju jačanja civilnog društva koji je okončan 2012, ali poriče da je reč o tajnom programu.
Božić je bio angažovan na projektima i u Tunisu, Ukrajini, Libanu i Zimbabveu, a o svojoj operaciji na Kubi – nije želeo da da komentar.
Tanjug 11.12.2014 19:23
Foto AP, Darko Vojinović