018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

SAD: Hakeri ukrali lične podatke svih federalnih službenika

Od:
Komentari: isključeni

VAŠINGTON – Hakeri su ukrali lične podatke i identifikacione brojeve svakog federalnog službenika u SAD, saopštio je sindikat zaposlenih u američkoj vladi, ukazujući da je sajber napad obelodanjen pre nekoliko dana mnogo teži nego što administracija predsednika Baraka Obame priznaje.

Demokratski senator Hari Rid rekao je u Senatu da su hakerski napad u decembru na podatke federalnih službenika izveli Kinezi, prenosi AP.

Predsednik sindikata zaposlenih u vladi SAD, Dejvid Koks, naveo je da su hakeri ukrali informacije o statusu veterana, vojnim dosijeima, adresama, životnom i zdravstvenom osiguranju, kao i podatke o primanjima federalnih službenika.

Senat blokirao predlog zakona o sajberbezbednosti

Američki Senat je blokirao predlog zakona o sajber bezbednosti, samo nekoliko dana nakon otkrića o hakovanju miliona podataka zaposlenih u vladi i federalnim službama.

Kako javlja AP, nedostajala su samo četiri glasa da bi se išlo dalje sa usvajanjem zakona i njegovim povezivanjem sa nacrtom budžeta za odbranu.

Demokrate su upozorile na opasnost od sajber špijunaže nakon što je pre nekoliko dana obelodanjeno da su hakeri, najverovatnije iz Kine, ukrali podatke više od četiri miliona vladinih službenika, navodi AP.

Mnogi demokrati su, ipak, glasali protiv predloga zakona o sajber bezbednosti, nezadovoljni zbog nastojanja da se on poveže sa nacrtom budžeta za odbranu na koji je predsednik Barak Obama zapretio da će staviti veto zbog izmena budžeta koje žele republikanci, prenosi AP.

Tanjug 12 Jun 2015 07:13
Foto Iva/ arhiva, ilustracija