018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Sačuvati duh slobode i tradicije (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Grad mora da čuva duh slobode i tradicije, spomenike i kulturno nasleđe naročito u godinama kada se obeležavaju veliki jubileji, rekao je predsednik skupštine prof. dr Mile Ilić u razgovoru sa Društvom za negovanje slobodarske tradicije. Za obeležavanje 100 godina od početka Prvog svetskog rata 2014. ovo Društvo dalo je nekoliko predloga za koje se, kažu, nadaju da će grad realizovati.

Dvadeset osmog jula 1914. u 12 i 30 u sadašnju zgradu Rektorata u Nišu stigao je telegram koji je objavio početak Prvog svetskog rata. U Društvu za negovanje slobodarske tradicije smatraju da bi u ovoj zgradi trebalo da stoji makar spomen-pločica kao sećanje na ovaj telegram, kao i da Vojničko groblje na Delijskom visu treba da bude bolje obeleženo. Još nekoliko predloga koji su važni za očuvanje srpske tradicije članovi ovog društva izneli su pred predsednika skuštine grada. Nadaju se da će, kada se naredne godine bude obeležavala stogodišnjica od početka Prvog svetskog rata, Grad realizovati njihove ideje.

Niš treba da stvori front za negovanje tradicije, odgovor je predsednika Skupštine grada prof. dr Mileta Ilića. On je najavio formiranje odbora za zaštitu kulturnog nasleđa, projekat za održavanje spomenika čije održavanje nije regulisano. Svako javno preduzeće bi moglo da preuzme obavezu održavanja samo po jednog spomenika, što bi rešilo ovaj problem.

Društvo za negovanje slobodarske tradicije postoji od ’95 godine, a danas broji oko 400 članova koji zajedno čuvaju duh patriotizma svuda gde su Srbi dali život za slobodu.

 

Povezane vesti