018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Sabor svetog Jovana Krstitelja (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Pravoslavna crkva danas slavi Sabor svetog Jovana Krstitelja-praznik koji se u narodu naziva i Jovanjdan. Među jevanđeljskim ličnostima koje okružuje Spasitelja, Sveti Jovan zauzima posebno mesto, jer je prorokovao dolazak Isusa Hrista i krstio ga. Zato je crkva, dan nakon Bogojavljenja, kada je kršten Spasitelj, posvetila svetom Jovanu. Današnji praznik je i Krsna slava Njegovog preosveštenstva episkopa niškog gospodina Jovana, kome „Niška televizija“ čestita slavu.

Pravoslana crkva, na ovaj dan, molitveno proslavlja Sabor Svetog Jovana Krstitelja. Crkva uči da među jevanđeljskim ličnostima koje okružuju Spasitelja, Sveti Jovan Krstitelj zauzima posebno mesto kako po svom čudesnom dolasku na svet i načinu života, tako i po ulozi u krštavanju ljudi, a pre svih, gospoda našeg Isusa Hrista. Zato je crkva, dan nakon Bogojavljenja, kada je na reci Jordanu kršten Spasitelj, posvetila svetom Jovanu Krstitelju.

Svetog Jovana, crkva naziva i Prorokom, jer je prorokovao dolazak Spasitelja, ali i Pretečom, jer je došao pre Hrista i pripremio ljude za Njegov dolazak i Krstiteljem, jer je krstio Isusa Hrista. Sveti Jovan je i jedini prorok koji je imao tu sreću da rukom pokaže svetu Onoga koga je prorokovao. Crkva ističe da se Sveti Jovan smatra najvećim primerom uzornosti, čestitosti, poštenja i jakog karaktera i da je bio takve moralne čistote da bi se pre mogao nazvati anđelom nego čovekom. Posečen je za vrema Cara Iroda, kada se iz ovozemaljskog prolaznog života preselio u večno carstvo nebesko.

Nakon svete arhijerejske liturgije koju je, uz sasluženje niškog sveštenstva, služilo Njegovo preosveštenstvo. Uz prisustvo brojnih vernika izvršen je čin osvećenja i rezanja slavskog kolača. A, zatim je preosvešteni je u Svetosavskom domu priredio prijem za vernike koji su došli da mu čestitaju slavu.

Među gostima su bili i direktor i glavni i odgovorni urednik „Niške televizije“, koji su u ime NTV-a čestitali Njegovom preosveštenstvu krsnu slavu sa željom da još dugo godina bude na čelu niške eparhije.

 

 

Povezane vesti