018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Šabić protiv pravilnika o presretanju komunikacija

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić smatra da Predlog pravilnika o zahtevima za uređaje i programsku podršku za zakonito presretanje elektronskih komunikacija i tehničkim zahtevima za ispunjenje obaveze zadržavanja podataka o elektronskim komunikacijama, ne treba da bude donet, navodi se u saopštenju Poverenika.

Kako se dodaje, Poverenik je mišljenje o tom Predlogu pravilnika dostavio je Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

„Stav Poverenika da Pravilnik (sa predloženom sadržinom) ne treba da bude donet. Takav stav Poverenika zasniva se na činjenici da se Predlog pravilnika bavi i nizom pitanja čije uređivanje ne može biti predmet podzakonskog akta, kao i da sadrži rešenja koja nisu u skladu, odnosno koja su u suprotnosti sa Ustavom, Zakonom o elektronskim komunikacijama i Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti“, navodi se u saopštenju.

Prema oceni Poverenika, usvajanje ovakvog pravilnika podrazumevalo bi veliki, i potencijalni i realni rizik ugrožavanja prava velikog broja građana na privatnost, na tajnost komunikacije i na zaštitu podataka o ličnosti.

Naglašavajući da se radi o pitanjima koja se, u skladu s Ustavom, mogu i moraju regulisati isključivo zakonom, Poverenik je sugerisao ministru otvaranje što šire javne rasprave s ciljem izmena i dopuna ili donošenja novog Zakona o elektronskim komunikacijama, navodi se je u saopštenju.

Tanjug 08 Maj 2015 14:07
Foto Tanjug, S. Radovanović (arhiva)