018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Šabić: Javnost ima pravo na izvešataj o padu helikoptera

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Informisanje javnosti u vezi sa okolnostima koje su dovele do pada helikoptera Vojske Srbije, ne može da se ograničava podzakonskim aktima, kao što je to juče učinilo Ministarstvo odbrane, poručio je poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.
Šabić je u saopštenju na sajtu Poverenika istakao da je pravno neodrživo, kao bilo kakav osnov za ograničavanje prava utvrđenih i uređenih zakonom, pozivanje na „Uputstvo o klasifikovanju, izveštavanju, evidenciji i analizi vanrednih događaja u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije“.
Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti naveo je da se toj instituciji obratio veći broj novinara s molbama za objašnjenje u vezi sa jučerašnjim saopštenjem Ministarstva odbrane o radu Komisije za utvrđivanje odgovornosti za tragediju helikoptera, kao i u vezi sa nalazom same Komisije.
Iako je istakao da mu nije poznata sadržina nalaza Komisije, niti da bi ih u ovoj fazi komentarisao čak i da je imao u njih uvid, Poverenik je podsetio da je Ustavom Srbije zajemčeno pravo javnosti da zna, odnosno pravo na pristup informacijama o radu organa vlasti.
Šabić je objasnio da se to pravo ostvaruje na način utvrđen Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, u kome je izričito predviđeno članom osam da „prava iz ovog zakona mogu se izuzetno podvrći ograničenjima propisanim ovim zakonom ako je to neophodno u demokratskom društvu radi zaštite od ozbiljne povrede pretežnijeg interesa zasnovanog na Ustavu ili zakonu“.
Šabić je dodao da Zakon predviđa i okolnosti u kojima ostvarivanje prava javnosti može da bude ograničeno, ali da je to ograničavanje opravdano i pravno moguće isključivo pod uslovima utvrđenim zakonom.
Ministarstvo odbrane saopštilo je juče da je Komisija za utvrđivanje okolnosti pada helikoptera 14. marta u Beogradu završila s radom i podnela izveštaj koji će, po zahtevu zamenika višeg javnog tužioca u Beogradu, Generalštab Vojske Srbije predati tom istražnom organu.
U saopštenju je napomenuto da je tačkom 20. „Uputstva o klasifikovanju, izveštavanju, evidenciji i analizi vanrednih događaja i događaja u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije“, propisano da „u slučajevima kada istražni postupak vode nadležni državni istražni organi, pravo informisanja javnosti o okolnostima, uzrocima i odgovornosti za vanredni događaj u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije je u njihovoj nadležnosti“.

Tanjug 19.03.2015 10:59
Foto Tanjug, S. Radovanović (arhiva)