018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Šabić: Dostaviti kopiju Memoranduma o razumevanju

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Poverenik Rodoljub Šabić naložio je Ministarstvu rudarstva i energetike da novinaru Balkanske istraživačke mreže u Srbiji dostavi kopiju Memoranduma o razumevanju između JP Elektroprivreda Srbije i Ampleks Emirati LLC (Amplex Emirates LLC).
U saopštenju, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je istakao da nažalost, organi vlasti i državna preduzeća očigledno ne vode dovoljno računa o standardima iz Zakona o slobodnom pristupu informacijama koji su za njih obavezujući, pa je bez stvarne potrebe, u više sličnih slučajeva morao da vodi postupak i naloži objavljivanje „poverljivih“ informacija iako čak ni fomalna sadržina dokumenata nije predstavljala smetnju za to.
Šabić je upozorio da je pravo javnosti na informacije o radu organa vlasti i javnih preduzeća, kao i o raspolaganju javnim sredstvima zajamčeno Ustavom i Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, a da se ostvarivanje tog prava može ograničiti samo izuzetno, iz opravdanih razloga utvrđenih zakonom.
Kako je navedeno, organ vlasti kome je zahtev za pristup informacijama upućen, kada nalazi da postoji neki od navedenih razloga iz zakona, može ograničiti ostvarivanje prava na slobodan pristup informacijama, ali se takva odluka mora zasnivati na realnim a ne apstraktnim, hipotetičkim razlozima, mora biti zaista neophodna da bi se od ozbiljne povrede zaštitio na zakonu ili Ustavu zasnovan interes koji je u tom trenutku pretežan u odnosu na pravo javnosti da zna.
Poverenik podseća da zakon izričito predviđa da činjenica da informacije ili dokument formalno nose oznaku poverljivosti, sama po sebi nije dovoljna za ograničavanje prava javnosti.
Ističe da, Zakon zahteva i dodatni, materijalni element – da bi otkrivanjem informacije mogle nastupiti teške, pravne ili druge posledice po interes zasnovan na zakonu i pretežan u odnosu na pravo javnosti da zna.
Zbog toga je, stoji u saopštenju, poverenik više puta upozoravao da organi vlasti i državna preduzeća ne bi smeli sa stranim subjektima ulaziti u aranžmane koji podrazumevaju da se odredbama komercijalnih ugovora pokušavaju dezavuisati norme našeg imperativnog prava.
Poverenik ističe i da je utoliko pre neprihvatljivo da se „tajnovitost“ u vezi sa takvim poslovima širi i na informacije i dokumenta za koja nije ni formalno predviđena, odnosno čija sadržina govori upravo obrnuto.
U saopštenju je navedeno i da u konkretnom slučaju Memorandum o razumevanju između JP Elektroprivreda Srbije i Ampalex Emirates LLC, izričito predviđa da će se na Memorandum „primenjivati zakoni Srbije i tumačiće se u skladu sa istim“ te da će informacije biti dostupne javnosti „po nalogu Ombudsmana ili u postupku primene zakona koji uređuje materiju prava na pristup informacijama od javnog značaja“.
Tanjug   21.11.2014 10:40
Foto Tanjug, S.Radovanović (Arhiva)