018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Sa novom godinom i nova poskupljenja

Komentari: isključeni

Od 1. januara Nišlije će se naći na udaru novih poskupljenja. Porez na imovinu biće uvećan za oko 20 osto, dok će cena autobuske karte poskupeti sa 50 na 60 dinara. Nova stavka na računu od marta biće i odvoz smeća, upozoravaju u Centru za zaštitu potrošača, ocenjujući da povećanje cena komunalnih usluga nema opravdanje.

Predsednik Centra za zaštitu potrošača “Forum” Jovan Jovanović ukazao je i na to da poslovanja javnih komunalnih preduzeća u Nišu nisu transparetna, kao ni način formiranja cena zahtevajući da izveštaju o radu što pre budu dostupni na sajtu grada.

Uprkos raznim reprogramima, uz pad zaposlenosti i kupovne moći, konstantno pada i procenat izmirenja računa domaćinstava. Građani Srbije najređe plaćaju račune za struju i grejanje, a zbog stalnih isključenja, najredovniji su u plaćanju računa za fiksne i mobilne telefone. Iako je ove godine zabeležena najmanja inflacija u poslednjih 40 godina, Nišlije očekuju nova poskupljenja, kažu u Centru za zaštitu potrošača “Forum”.

Predsednik Centra za zaštitu potrošača “Forum” Jovan Jovanović ukazao je na netransparentnost u radu javnih preduzeća, na neprikazivanje načina formiranja cena kao i na previsoku stopu amortizacije.

Jovanović dodaje i da bi javna preduzeća trebalo da se pridržavaju Člana 88. Zakona o zaštiti potrošača po kome je trgovac dužan da obavesti potrošača o promeni cena, najkasnije 30 dana pre početka primene novih cena usluga.

 

 

 

 

 

 

Povezane vesti