018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Sa konferencije o zaštiti i bezbednosti podataka na Internetu poručuju: oprez! (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Korisnici Interneta treba da obrate pažnju na podatke koje postavljaju na mrežu jer vrlo često oni mogu biti zloupotrebljeni, zaključak je konferencije koju je organizovala kancelarija za dijasporu i organizacija Ajsek.
Važno je podići svest građanima da je pravo na privatnost jedno od osnovnih ljudskih prava, ističu u Mreži Kris.
Da li se ikada zapitatali kada ostavite svoje lične podatke prilikom registracije na određeni sajt, ili online kupovine, gde i u koje još svrhe oni mogu biti upotrebljeni? Ukoliko jeste, obratite pažnju da ispred adrese sajta piše http/, savetuje Miloš Perić sa Visoke tehničke škole strukovnih studija.
Zakon u Srbiji štiti podatke o ličnosti od 2009. ali ovaj pravni okvir mora da se unapredi, kažu u Mreži za ljudska prava Kris. Međutim, ukoliko postanemo svesniji da je naša privatnost samo naša, teže ćemo davati svoje lične podatke svakom ko ih zatraži.
U oblasti zaštite podataka kancelarija za Dijasporu razmenila je iskustva sa ljudima iz inostranstva. Adresa, telefon, matični ili broj lične karte, kao i brojevi platnih katica, pa čak i fotografije mogu zloupotrebljene na različite načine, zato sa konferencije o zaštiti i bezbednosti podataka na Internetu poručuju oprez!