018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Rusko-srpski humanitarni centar uručio terenska vozila spasilačkim ekipama (VIDEO)

Komentari: isključeni

Na drugu godišnjicu Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu, danas su vatrogasno-spasilačkim ekipama u Srbiji predata terenska vozila marke „lada niva“, koja je za opremanje ovog centra uputilo rusko Ministarstvo za vanredne situacije.

Jedinicama u Nišu predato je 10 vozilila od ukupno 30 – koliko će stići u Srbiju, a u narednim danima biće obezbedjena i protivpozarna vozila, ali i oprema za spasavanje na vodi, rekao je koo-direktor Srpsko ruskog humanitarnog centra Viktor Viktorovič Safjanov.

Na prijemu u Gradskoj kuci za predstavnike humanitarnog centra, kome je prisustvovao i načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić, gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić izjavio je da je opremanje Centra od izuzetnog značaja, jer je brz odgovor u vanrednim situacijama najvažniji za očuvanje bezbednosti stanovništva.

Oprema koja se ustupa jedinicama nalazice se u registru Centra i moći ce da bude upotrebljena u vanrednim sitaucijama na mestima gde to bude trebalo. Safjanov je na ceremoniji predaje kljuceva vozila u Gradskoj kuci u Nišu rekao da je prethodni period i angazzovanje Srpsko-ruskog centra potvrdilo opravdanost njegovog formiranja. Zadatak Centra je da osigura bezbednost u vanrednim situacijama, a konaccnu ocenu o njegovom radu daće gradjani.

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije Srbije Predrag Marić rekao je da Centar ima sve znacajniju ulogu u bezbednosti građana Srbije i okolnih zemalja i da je on opravdao svoje postojanje. Marić je zahvalio na pomoći Ruske Federacije i dodao da je to samo početak u opremanju Centra i povecanju njegovih kapaciteta za delovanje u vanrednim situacijama sa humnaitarnim ciljevima.

Gradonačelnik Nisa prof. dr Zoran Perišić kaže da smo svedoci velikih vremenskih nepogoda koje ukazuju na potrebu da budemo spremni i opremljeni za adekvatno reagovanje. Neophodno je zajedničko planiranje, usavršavanje i opremanje jedinica kako bi posledice u vanrednim prilikama bile svedene na najmanju meru, zaključuje Perišić.

Perišić je ruskim prijateljima poručio „da je naš dom i vaš dom“. Marić je direktoru Centra Slobodanu Glavčiću predao zastavu Centra, a Safjanov je najistaknutijim pojedincima u prethodnom periodu u otklannjanju posledica u vanrednim prilikama urucio medalje.

Pre ceremonije u Gradskoj kuchi, vatrogasno-spasilaccke ekipe su izvele vezbu gašenja požara na niškom aerodromu. U pitanju je simulacija sudara putničkog vozila i cisterne sa hlorom u kojoj su pripadnici vatrogasno-spasilačke brigade radili na saniranju situacije.