018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Ruski avion presretnut u vazdušnom prostoru Alijanse

Od:
Komentari: isključeni

BRISEL – Borbeni avioni NATO-a danas su presreli ruski špijunski avion nad Baltičkim morem, koji je prethodno narušio vazdušni prostor Estonije, saopštila je Severnoatlantska alijansa.
U saopštenju NATO se navodi da su „avion za prikupljanje obaveštajnih podataka Iljušin IL-20″, koji je poleteo iz Kalinjingrada, ruske enklave na Baltiku, prvo presreli danski borbeni avioni F-16 kad se letelica približila njihovom vazdušnom prostoru, prenela je agencija AFP.

Ruski „Iljušin“ je zatim odleteo severno prema Švedskoj, koja nije članica NATO, ali je takođe poslala svoje lovce da presretnu ruski avion.
Gotovo četiri sata kasnije je „Iljušin“ otkriven u vazdušnom prostoru Estonije, članice Alijanse, „u trajanju od manje od jedne minute, što predstavlja kršenje vazdušnog prostora NATO u dužini od oko 600 metara“, navodi se u saopštenju.
„Iljušina“ su zatim uočili portugalski borci F-16, koji su ga ispratili iz vazdušnog prostora NATO-a, saopštila je Alijansa.
Napetosti između Rusije i Zapada su zbog ukrajinske krize trenutno na navišem nivou još od vremena „hladnog rata“. NATO je intenzivirao patroliranje vazdušnim prostorom iznad Baltika zbog, kako navodi, čestog presretanja ruskih vojnih aviona u blizini poljskog i baltičkog vazdušnog prostora.

Rusija: Naš avion nije povredio vazdušni prostor NATO

Ruski vojni avion nije danas povredio vazdušni prostor članice NATO Estonije, već je leteo iznad neutralnih voda u Baltičkom moru, saopštila je pres služba ruskog Ministarstva odbrane.
Reagujući na ranije saopštenje Severnoatlantske alijanse prema kojem su borbeni avioni NATO-a presreli ruski špijunski avion nad Baltičkim morem, pošto je on prethodno narušio vazdušni prostor Estonije, rusko Ministarstvo odbrane navodi u saopštenju da je ruski avion izveo rutinski probni let sa uzletišta Hrabrovo u Kalinjingradskoj oblasti i da je leteo iznad neutralnih voda u Baltičkom moru, prenela je agencija Tas.
Let je obavljen uz strogo poštovanje međunarodnih propisa o korišćenju vazdušnih prostora zemalja, istaklo je rusko Ministarstvo.
NATO je nešto ranije saopštio da su „avion za prikupljanje obaveštajnih podataka Iljušin IL-20″, koji je poleteo iz Kalinjingrada, ruske enklave na Baltiku, prvo presreli danski borbeni avioni F-16 kad se letelica približila njihovom vazdušnom prostoru, prenela je agencija AFP.
Ruski „Iljušin“ je zatim odleteo severno prema Švedskoj, koja nije članica NATO, ali je, takođe, poslala svoje lovce da presretnu ruski avion, tvrdi NATO.
Gotovo četiri sata kasnije je „Iljušin“ otkriven u vazdušnom prostoru Estonije, članice Alijanse, „u trajanju od manje od jedne minute, što predstavlja kršenje vazdušnog prostora NATO u dužini od oko 600 metara“, navodi se u saopštenju.
„Iljušina“ su zatim uočili portugalski lovci F-16, koji se nalaze u litvanskoj bazi Zokniaj u skladu sa rotacijom članica NATO na zadatku zaštite vazdušnog prostora tri baltičke članice. Portugalski lovci su ruski avion ispratili iz vazdušnog prostora NATO-a, saopštila je Alijansa.
Napetosti između Rusije i Zapada su zbog ukrajinske krize trenutno na najvišem nivou još od vremena „hladnog rata“. NATO je intenzivirao patroliranje vazdušnim prostorom iznad Baltika zbog, kako navodi, čestog presretanja ruskih vojnih aviona u blizini poljskog i baltičkog vazdušnog prostora.

Tanjug   22.10.2014 21:29