018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Rusija:Srbija uvučena u nelegalnu trgovinu jabuka i povrća?

Od:
Komentari: isključeni

MOSKVA – Rusko telo za nadzor uvoza poljoprivrednih proizvoda „Roselkoznadzor“ saopštilo je da je zabrinuto zbog značajnog povećanja izvoza jabuka iz Srbije i predložilo je da se po tom pitanju održe konsultacije.
„Tokom analize količina proizvoda koji dolaze u Rusiju iz Srbije, uočen je znatan porast količina jabuke. Zbog toga, Roselkoznadzor je zatražio od nadležnih srpskih vlasti da se održe konsultacije i da informacija o proizvodnji jabuka u Srbiji i reeksportu jabuka proizvedenih u trećim zemljama“, objavilo je to telo na svom veb sajtu.
U januaru ove godine, Roselkoznadzor je saopštio da sumnja da je Srbija uvučena u nelegalnu trgovinu jabuka, kruški, kupusa i povrća, prenela je ruska agencija Tas s.
Moskva i Beograd su se tada dogovorili da potpišu bilateralni dokument koji „reguliše akcije srpske strane u obezbeđenju bezbednosti snabdevanja povrćem ruskog tržišta“.
Srbija, dugogodišnji ruski saveznik, navodi agencija Tas s, nije na listi zemalja kojima je Moskva u avgustu zavela embargo na izvoz u Rusiju, kao odgovor na sankcije EU Rusiji zbog Ukrajine.
Otkako je objavljen ruski embargo, uvoz jabuka iz Srbije u Rusiju je porastao za 48 odsto, na 118.000 tona, prema ruskoj federalnoj carinskoj službi a vrednost je porasla za 82 odsto, na 98 miliona dolara.

Tanjug 22.03.2015 07:29
Foto Tanjug, Video, ilustracija