018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Rusija više nije strateški partner, nove sankcije u petak

Od:
Komentari: isključeni

BRISEL – Novoimenovana šsefica evropske diplomatije Federika Mogerini izjavila je danas u Evropskom parlamentu da EU više ne vidi Rusiju kao strateškog partnera i da Evropa mora da nađe zajednički odgovor na ukrajinsku krizu.
“Rusija je i dalje strateški igrač, ali više nije naš strateški partner”, rekla je Mogerini obraćajući se članovima Spoljnopolitičkog komiteta EU i dodala da krivicu za to snosi Moskva.
Ona je snažno osudila ulazak ruske vojske na ukrajinsku teritoriju i rekla da je to prenela i ruskom šefu diplomatije u jučerašnjem telefonskom razgovoru.
“Lavrov me je zvao da ni čestita na imenovanju, a ja sam mu poručila da ćemo ubuduće mnogo vremena posvetiti razgovorima o ruskoj agresiji na Ukrajinu” izjavilaje ona.
Aktuelna ministarka inostranih poslova Italije, koja će na funkciju visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost stupiti 1. novembra, je ukazala da još nije kasno da se nađe političko rešenje preko Kontakt grupe, koja je nedavno formirana.
“Kontakt grupa je slabašno svetlo u gotovo potpunoj tami”, ukazala je Mogerini i dodala da EU mora da se zajednički suprotstavi ruskoj “agresiji”.
“U tom smislu, podržavam zaključke Evropskog saveta od 30. avgusta” kazala je ona i najavila da će odluka o pooštravanju sankcija Rusiji biti doneta u petak, nakon što zemlje članice usaglase stavove o tome na ambasadorskom nivou.
Govoreći o izgradnji Južnog Toka, koju Italija podržava, Mogerini je ukazala da bi taj gasovod mogao da znatno doprinese energetskoj bezbednosti EU, ali da mora da ispuni sve tehničke i političke uslove.
“Nemojmo se zavaravati, to je i politički problem jer se politička situacija promenila zbog ruske agresije”, poručila je ona.

Mogerini će se krajem ovog meseca još jednom pojaviti u EP kako bi zvanično predstavila svoj program, a poslanici će nakon toga glasati o njenom imenovanju.

tanjug 02.09.2014 12:24