018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Rusija stavila veto, rezolucija o Srebrenici nije prošla

Od:
Komentari: isključeni

NJUJORK – Predlog britanske rezolucije o Srebrenici o kojem se danas glasalo u UN nije usvojen jer je Rusija, jedna od pet stalnih članica UN, uložila veto.
Predstavnici deset zemalja su podržali rezoluciju, četiri zemlje su bile uzdržane, a ambasador Rusije pri UN Vitalij Čurkin je bio protiv, a nakon glasanja predsedavajući sednice je konstatovao da rezolucija nije usvojena.
Ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin upozorio je pre nego što je počelo glasanje o nacrtu britanske rezolucije o Srebrenici da se tekst ne stavlja na glasanje jer će Rusija glasati protiv.
Čurkin je rekao da pošto nema konsenzusa o nacrtu rezolucije u BiH, njeno usvajanje u Savetu bezbednosti bilo bi kontraproduktivno i vodilo bi povećanju tenzija u regionu.
On je naglasio da Savet bezbednosti treba da se bavi aktuelnim situacijama, a ne istorijskim događajima.
Američka ambasadorka u UN Samanta Pauer ocenila je da glasanje Rusije nova mrlja na reputacij Saveta bezbednosti.
Predstavnik Velike Britanije, zemlje predlagača rezolucije, istakao je da je bilo žrtava na svim stranama.
„Ovaj nacrt ne optužuje srpski narod, već podstiče pomirenje, a priznanje prošlosti je preduslov za to“, rekao je britanski ambasador.
Kina je pre glasanja predlagala da se nastave konsultacije dok se ne pronađe zajendički jezik u vezi sa rezolucijom.
Prvobitno je bilo planirano da sednica bude održana juče ali je odlagana tri puta jer nije bilo konsenzusa o tekstu britanske rezolucije.
Nakon toga nastavljene su konsultacije, a zamenik ministra inostranih poslova Rusije Genadij Gatilov izjavio je ranije danas da Rusija i ostale stalne članice Saveta bezbednosti UN pokušavaju da naprave „kompromisni tekst“ rezolucije o Srebrenici, preneo je Sputnjik.
„Od početka smo želeli da se rezolucijom izrazi podrška Dejtonskom procesu“, rekao je Gatilov.
„Vraćati se iznova na svu tu priču i određivati ko je kriv za genocid, štaviše, svaljivati krivicu na čitav narod, konkretno Srbe, smatramo kontraproduktivnim“, ocenio je zamenik ministra inostranih poslova Rusije.
Prema pisanju „Blica“, Velika Britanija i SAD su sinoć ruskoj delegaciji u Savetu bezbednosti UN uputile sedmi predlog rezolucije o Srebrenici, a ruska delegacija je, navodi beogradski list, prosledila najnoviji predlog u Moskvu, kako bi se ruski državni vrh izjasnio o tom tekstu.

Tanjug 08 Jul 2015 17:08
Foto Tanjug, video