018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Rusija poslala borbeni avion ka razaraču SAD u Crnom moru

Od:
Komentari: isključeni

MOSKVA – Ruski vojni avion je uzleteo u susret američkom ratnom brodu koji je delovao „agresivno“ u Crnom moru, izvestili su ruski mediji, ali je Pentagon demantovao bilo kakvo neuobičajno ponašanje.

Ruska agencija RIA Novosti izvestila je u subotu, pozivajući se na neimenovani izvor iz ruskih snaga bezbednosti na Krimu, da se američki razarač „US S Ros“ kretao duž granice ruskih teritorijalnih voda, napredujući u njihovom smeru.

„Posada broda je delovala provokativno i agresivno, što je zabrinulo operatere stanica za monitoring i brodove Crnomorske flote“, rekao je neimenovani izvor za rusku agenciju.

„Borbeni avion ‘Su-24′ demonstrirao je američkoj posadi spremnost da brzo spreči povredu granice i odbrani interese zemlje“, dodao je isti izvor.

Portparolka Pentagona Ilejn Lejnez izjavila je da se razarač „US S Ros“ nalazio „sve vreme unutar međunarodnih voda, izvodeći rutinske operacije“.

„Američka mornarica deluje rutinski u Crnom moru, u skladu sa međunarodnim pravom“, rekla je Lejnez i dodala da je o prisustvu njihovog razarača u Crnom moru javnost obaveštena.

Rusko ministarstvo odbrane nije bilo odmah dostupno za komentar, naveo je Rojters.

Incident je najnoviji u nizu susreta ruskih i zapadnih vojski, dok napetosti nastavljaju da rastu zbog krize u Ukrajini i prisajedinjenja Krima Rusiji prošle godine.

Početkom meseca, Britanija i Švedska su saopštile da su poslale svoje avione kako bi presreli ruske bombardere blizu njihove teritorije.

SAD su prošlog meseca najavile da će podneti žalbu Rusiji, pošto je ruski borbeni avion „Su-27″ presreo američki izviđački avion „RC-135U“ na „nebezbedan i neprofesionalan način“ u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Baltičkog mora.

Tanjug 31 Maj 2015 10:36

Foto Tanjug/S.Ilić, ilustracija